Cadmus fordítás Cadmus
Jordánia

2023. 01. 24.

Mecsetek téri feszültség enyhítése miatt Jordániába látogatott Netanyahu

2023. 01. 24.

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök előre be nem jelentett látogatást tett kedden Ammánban, ahol II. Abdalláh jordániai király fogadta a Templomhegyen kialakult újbóli feszültség után, amely miatt januárban már két alkalommal is bekérették a zsidó állam nagykövetét.

A királyi udvar közleménye alapján jordániai uralkodó ismételten hangsúlyozta, hogy tiszteletben kell tartani a status quót, ami a muszlimok számára szent helynek számító jeruzsálemi Mecsetek terét (arab nevén al-Haram as-Saríf) illeti.

Jordánia az iszlám vallás harmadik legszentebb helyének, az Al-Aksza mecsetnek otthont adó Templomhegy őrzőjének tekinti magát. Ezt a státuszt Izrael nem fogadja el, de az országok 1994-es békeszerződésében elismerték a királyság “különleges szerepét” ezen a helyen.

II. Abdalláh egyben a nyugalom megőrzését sürgette, valamint azt, hogy Izrael “hagyjon fel az olyan erőszakos cselekményekkel”, amelyek alááshatják a béke kilátásait. Kijelentésével a jordániai uralkodó arra utalt, hogy a Netanjahu vezette új izraeli kormány a ciszjordániai zsidó telepek kiterjesztésére tett ígéretet – írta meg az MTI.

Hangsúlyozta: Jordánia “sziklaszilárdan” támogatja a kétállami megoldást az izraeli-palesztin konfliktus rendezésében.

Netanjahu hivatala közleményben tudatta, hogy a két vezető regionális kérdéseket és a kétoldalú együttműködést is megvitatta. A felek méltatták az országaik közti hosszan tartó baráti és partneri kapcsolatokat.

A múlt héten a jordániai külügyminisztériumba bekérették Izrael ammáni nagykövetét tiltakozásul, hogy az izraeli rendőrség nem engedte Jordánia követét belépni az Al-Aksza mecsetbe. Korábban pedig a királyság Itamár Bengvír izraeli nemzetbiztonsági miniszter templomhegyi látogatása miatt tiltakozott.

Megosztom:

, , , , , , , ,
Back to Top ↑