Cadmus fordítás Cadmus
Diplomácia

2016. 02. 15.

Medvegyev: “Szíriával ápolunk baráti kapcsolatot, nem Assaddal”

2016. 02. 15.

Az orosz miniszterelnök szerint, ha a szíriai elnököt eltávolítják a hatalomból, az káoszhoz vezethet, ahogy arra a történelem során már több közel-keleti országban is példa volt.

Dmitrij Medvegyev minderről a müncheni biztonsági konferencián beszélt az Euronews-nak. A teljes interjút a csatorna Global Conversation című műsorában láthatják.

Részlet a beszélgetésből:

Egészen pontosan milyen katonai akciókkal kész Oroszország segíteni a szíriai konfliktus rendezését?

Nézze, amennyiben Amerikának egy hosszú háború a célja, akkor lehet szárazföldi műveletekkel dobálózni. De nem ijesztgetni kell, hanem tárgyalni, ahogy azt már megtették Szergej Lavrovval. Tárgyalni, nem pedig olyanokat mondani, hogy ha valami nem működik, akkor az arab országokkal szárazföldi hadműveletet indítunk. Elmondom még egyszer: senki nem szeretne hosszú háborút, márpedig a szárazföldön zajló harcok ezt jelentenék. Ezt mindenképpen számításba kell venni.

Nyilvánvaló, hogy az egyik legfontosabb kérdés a szíriai elnök jövője. Oroszország továbbra is, ebben a kritikus időszakban is támogatja Bashar Al-Assadot?

Oroszország nem személyesen Assad elnököt támogatja, Oroszország a szír állammal ápol baráti kapcsolatokat – ez a jó viszony nem Assad elnöksége alatt alakult ki. Mi most abból indulunk ki, hogy a szíriai hatalomnak jelenleg nincs legitimebb képviselője Bashar Al-Assadnál. Lehet szeretni vagy gyűlölni, de jelenleg ő ül az elnöki székben. Ha kiütjük őt ebből a rendszerből, az káoszt fog eredményezni, ahogy azt már többször láthattuk a közel-keleti országokban.

Orientalista.hu – (Euronews)

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑