Cadmus fordítás Cadmus
Egyiptom

2017. 03. 22.

Meg akarja állítani a keresztényellenes egyiptomi propagandát a kairói nagymufti

2017. 03. 22.

A L’Osservatore Romano vatikáni napilap március 19-i, vasárnapi száma a „Fatva háza a keresztényellenes rendeletek ellen” címmel cikket közölt, amely ismerteti a keresztényellenes muszlim rendeleteket, illetve a kairói nagymufti véleményét, amely szerint a Korán önkényes interpretációjáról van szó.

A cikket sajátos kontextusba helyezi az a tény, hogy éppen most szombaton, március 18-án jelentették be a Vatikánban, hogy Ferenc pápa április 28-án és 29-én Kairóba látogat.

A Fatva Háza nevű intézet vezetője és irányítója Savki Ibrahim Abdel-Kárim Allám egyiptomi nagymufti. Az intézet célja, hogy irányadó célkitűzéseket jelöljön ki a muszlimok számára, illetve feloldja a Korán magyarázatának kétségeit és ellentmondásait. A „fatva” az iszlám vallásban a muftik által kiadott vallásjogi rendeletet jelenti, melynek betartása kötelező a muszlim hívek számára. A jelenleg érvényes fatvák döntő többsége ellenséges és előítéletekkel teli a keresztényekkel szemben.

A kairói intézet az utóbbi hónapokban végzett módszeres elemzést mintegy 5500 fatva feldolgozásával, melyeket hirdetéseken, internetes portálokon és szélsőséges iszlamista csoportok közösségi oldalain keresztül terjesztenek az Egyiptomban élő keresztények megítéléséről. Az eredmények szerint a muftik által kiadott vallásjogi rendeletek több mint 90 százaléka a keresztények és a muszlimok közti békés együttműködés ellen irányul, és arra szólítja fel a muszlimokat, hogy ne vegyenek részt az ilyen kezdeményezésekben.

A felmérés kimutatja, hogy a fatvák 54 százaléka szerint a muszlimoknak nem szabad a keresztényeket köszönteni vallási ünnepeik alkalmából. A fatvák 35 százaléka pedig azt a kérdést érinti, hogy a keresztényeknek nem szabad az országukban templomot építeniük, a muszlimoknak pedig részt venniük a keresztények ünnepein.

A vizsgált fatvák maradék 11 százaléka szerint az egyiptomi muftik elutasítják azt, hogy muszlimok bármiféle kereskedelmi és gazdasági tevékenységet folytassanak keresztényekkel. A tanulmány szerint a vizsgált jogi válaszoknak csak a tíz százaléka nem irányul arra, hogy a Korán alapján igazolja a bezárkózást és a keresztényekkel való szembehelyezkedést.

A kairói nagymufti vezette intézet elemzése szerint a vizsgált fatvák döntő többsége tudatlanságból ered, és manipulációra hajlik a saría, az iszlám erkölcsi vezérelve és az iszlám jogrendszer alkalmazásával. Az intézet véleménye szerint a vizsgálat alapján mihamarabb ki kell dolgozni olyan stratégiát, ami megállítja a szélsőséges iszlamista propagandát, amely éket akar verni Egyiptomban muszlimok és keresztények közé.

Orientalista.hu – RadioVaticana

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑