Cadmus fordítás Cadmus
Palesztina

2017. 01. 24.

Még több izraeli telepeslakást építhetnek

2017. 01. 24.

Benjamin Netanyahu izraeli miniszterelnök és Avigdor Liberman védelmi miniszter jóváhagyta 2500 újabb telepeslakás felépítését Ciszjordániában – jelentette a helyi sajtó kedden.

„Építkezünk, és építeni is fogunk” – jelentette ki Netanyahu a döntés után a Jediót Ahronót című újság honlapja, a ynet szerint. Az új telepeslakásokról szóló jóváhagyás két nappal követte az izraeli kormányfő Donald Trump amerikai elnökkel folytatott vasárnapi telefonbeszélgetését.

„Visszatérünk a normális élethez Ciszjordániában” – hangoztatta Avigdor Liberman, hangsúlyozva, hogy az építkezések célja a „lakhatási igények kielégítése”.

A védelmi tárca szerint az új otthonok többségét azokban a nagyobb ciszjordániai települési övezetekben húzzák fel, amelyek a kétállami megoldás, vagyis a palesztin állam megszületése után is Izraelben maradhatnának területcserék révén, 1967 előtt is Izraelhez tartozó területek átadása fejében.

A Háárec című újság honlapja azonban ezt megkérdőjelezte, szerintük az építkezések tervezett helyszínei kívül esnek ezeken a telepesblokkokon. Az új lakások közül a legtöbb, kilencszáz, az Ariél nevű telepesvárosban épül fel.

Trump neve is feltűnik

Száz új lakóegységet azon a Bét El nevű telepen fognak létrehozni, amely nem része egyik települési övezetnek sem, s amelynek Donald Trump 2003-ban tízezer dollárt adományozott a telepeseket támogató David Friedman nevű barátja tiszteletére, akit az Egyesült Államok izraeli nagykövetévé jelölt néhány héttel ezelőtt.

A Bét Elben, a szélsőséges telepesek egyik fellegvárában működő jesiva, vagyis zsidó vallási iskola 2013-ban húszezer dolláros adományt kapott a Kushner családtól, Donald Trump vejének családjától – jelentette a Háárec még decemberben.

Ez már a második nagyszabású izraeli lakásépítési terv jóváhagyása az 1967-ben elfoglalt területeken a választási kampányában az izraeli telepespolitikával elnéző álláspontot hirdető Donald Trump beiktatása óta.

Régi tervet valósítanak meg

Előzőleg vasárnap Jeruzsálemben jelentették be ötszázhatvanhat új otthon megépítését a város keleti felében, az egykor Jordániával érvényes tűzszüneti vonalakon, a „zöld vonalon” túl, az 1948 és 1967 között Jordániához tartozó területeken.

A frissen bejelentett építkezési terveket már régóta a fiókokban őrizték, de a várható nemzetközi, elsősorban amerikai tiltakozástól tartva az utóbbi években az építkezések jelentős részét befagyasztották.

Barack Obama elnöksége idején Washington élesen bírálta az izraeli vezetést az 1967-ben elfoglalt területeken folyó építkezések miatt. Az utóbbi évtizedekben hasonló véleményen voltak az amerikai demokrata és a republikánus vezetők egyaránt, mert úgy vélték, hogy a ciszjordániai építkezések megcsonkítják a jövendő palesztin állam területét és ezzel megnehezítik a béke megteremtését.

Tiltakoznak a palesztinok

A Palesztin Hatóság kedden elítélte az újabb izraeli telepeslakások bejelentését. Mahmud Abbasz palesztin elnök szóvivője kijelentette, ahogy az új tervek csapást próbálnak mérni a térség nyugalmára, valamint elősegítik a szélsőségeseket és a terrorizmust.

Orientalista.hu – MTI

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑