Cadmus fordítás Cadmus
Palesztina

2018. 12. 08.

Megérkezett a katari segély második részlete Gázába

2018. 12. 08.

A Hamász által vezetett pénzügyminisztérium a helyi médián keresztül jelentette be, hogy a pénz kiosztására az elkövetkező két nap során kerül sor, a munkavállalók a fizetésük 50 százalékát kapják kézhez.

A hat havi elosztásban érkező összesen 90 millió dollár készpénz első részlete novemberben, míg a második csütörtök este érkezett a Gázai övezetbe Mohammed al-Emadi katari küldött közreműködésével. Közalkalmazottak százai vártak kora reggel óta hosszú sorokban a bankoknál a Gázai övezetben.

Al-Emadi találkozott a Hamász vezetőjével Ismail Haniyeh-vel is.

A katari készpénz segély része egy nem hivatalos tűzszüneti megállapodásnak a Hamász és Izrael között, mely szerint az övezetre kivetett blokád enyhítéséért cserébe a készpénz szűkében lévő Hamász véget vet a határokon átnyúló, gyakran erőszakos tiltakozásoknak.

Izrael a blokáddal akadályozza meg, hogy a radikális szervezet fegyvert vagy alagút építéshez használt árut csempésszen be Gázába. Ezért a Gázának szánt árucikkeket először Izraelbe kerülnek ellenőrzés céljából, majd a palesztin területre szállítják a biztonsági kockázat elhárítását követően.

November 11-én egy félre siklott izraeli katonai művelet Gázában példátlan mennyiségű rakéta és aknavető gránát kilövéséhez vezett Izrael déli részére, egy újabb háború felé sodorva a régiót.

Az Izraeli Védelmi Erők adatai szerint 25 óra leforgása alatt több mint 460 rakétát és aknavető gránátot lőttek ki gázai terroristák Dél-Izraelre.

A Vaskupola elfogott több mint száz lövedéket. A maradék többsége nyílt területen landolt, de még így is tucatjával csapódtak be lakóházakba és épületekbe is, melynek következtében egy személy meghalt, több tucatnyian megsérültek és jelentős anyagi károk keletkeztek.

A hadsereg a rakétatámadásokra válaszul mintegy 160 Hamászhoz és Iszlám Dzsihádhoz tartozó  célpontot bombázott le a Gázai övezetben, köztük 4 olyan létesítményt, amit a hadsereg kulcsfontosságú stratégiai eszközként írt le.

A biztonsági november 13-án délután beleegyezett egy nem hivatalos tűzszünetbe a Hamásszal. Avigdor Liberman másnap bejelentette távozását a védelmi minisztérium éléről.

Folytatódnak a tüntetések

Mintegy 10 000 gázai vett részt pénteken a hetente megrendezésre kerülő  tüntetéseken a határnál.

A tüntetők egy része autógumikat gyújtogatott, kövekkel és Molotov-koktélokkal dobálta a határ másik oldalán állomásozó izraeli katonákat, akik könnygázzal és  éles lőszerrel reagáltak.

A Hamász szervezet irányítása alatt álló gázai egészségügyi minisztérium 44 sérültről számolt be. Zsinórban negyedik hete, hogy a Hamász biztonsági erői távol tartják a tüntetők többségét a határkerítéstől.

Újkelet.live nyomán

Megosztom:

, , , , , , , ,
Back to Top ↑