Cadmus fordítás Cadmus
Szíria

2016. 04. 13.

Megkezdődtek a szíriai parlamenti választások (videó, képgaléria)

2016. 04. 13.

A háború sújtotta Szíriában ma reggel megkezdődtek a parlamenti választások a februárban bevezetett tűzszünetet követően, valamint a kormány és az ellenzék közti béketárgyalások újabb fordulójának kezdetén, írja a Press TV.

A szavazóhelyiségeket reggel helyi idő szerint 7 órakor (04:00 GMT) nyitották meg és 19 óráig várják a szavazókat a SANA hivatalos állami hírügynökség tájékoztatása szerint.

A hírügynökség hozzáteszi, hogy a szavazást a részvételi arány függvényében öt órával is meghosszabbíthatja a Választási Bírói Bizottság.

Országszerte, az állam irányítása alatt álló területeken több mint 7.300 szavazóhelyiségek hoztak létre a szavazatok összegyűjtésére. A szíriai szavazók a 250 fős parlament tagjait választják most meg 3.500 jelölt közül.

.

Az ország keleti felének nagy részét az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezet, az északi, Törökországgal közös határ menti tartományokat pedig jórészt az al-Kaida nemzetközi terrorhálózathoz tartozó Nuszra Front és a Nyugat által mérsékeltnek tartott felkelőcsoportok tartják ellenőrzésük alatt. Ezeken a területeken a központi hatalom nincs jelen.

Számos ellenzéki párt indult a választásokon, de várhatóan a kormányzó Baath párt lesz a befutó. Fegyveres ellenzéki csoportok bojkottálták a szavazást és annak törvénytelenségére szólítottak fel.

Damaszkusz szerint a választások alkotmányosak, és semmi közük a Genfben folytatott béketárgyalásokhoz. A 15 választási körzetben zajló voksolástól a BBC brit közszolgálati adó arab nyelvű szolgáltatása által megkérdezett emberek biztonságuk védelmét és az élelmiszerellátás biztosítását remélik. A háború borzalmai mellett az emberek az “őrült magasságokba szökött árakról” és az élelmiszerhiányról panaszkodtak.

Bashar Al-Assad szíriai elnök február 22-én tett váratlan bejelentést a választások megtartásáról, röviddel azután, hogy Moszkva és Washington nagy nehezen életbe léptette az öt éve tomboló polgárháború első tartós, de törékeny tűzszünetét. Az iszlám szélsőségesekre nem vonatkozik a fegyvernyugvás, s az orosz és iráni katonai támogatás miatt új erőre kapott kormányerők országszerte folytatják előrenyomulásukat.

Több ezren állnak sorba a Damaszkuszi Orvosi Egyetemben kihelyezett szavazókör előtt, hogy leadhassák voksukat a szíriai parlamenti választások jelöltjeire:

A választások egybeesnek az ENSZ-közvetítéssel megkezdett béketárgyalások második fordulójával, amely a szíriai kormány és az ellenzék közt zajlik Genfben, és egyik kulcsfontosságú kérdése Bahsar Al-Assad elnök sorsa.

A tárgyalásokkal kapcsolatban arra számítanak, hogy a felek az öt éve tartó konfliktust lezáró béke ütemtervére fognak koncentrálnak.

Az ENSZ által támogatott béketárgyalások korábbi fordulójában, március 24-én megtorpant a párbeszéd a felek között Aszad szíriai jövője kapcsán keletkezett nézeteltérések miatt.

A külföldről támogatott szíriai ellenzék szerint Assadnak távoznia kell még azelőtt, hogy feláll az átmeneti kormány.

A szíriai kormány viszont azt mondja, hogy az állam által ellenőrzés alatt tartott területeken való szavazás alkotmányos és elkülönül a genfi ​​tárgyalásoktól.

A Syrian Center for Policy Research nevű kutatóintézet januári jelentése szerint az évek óta tartó konfliktus Szíriában több mint 470.000 ember életét követelte 2011-es kirobbanása óta, továbbá 1,9 millió ember sérült meg, és a mintegy 23 milliós lakosságnak fele kényszerült arra, hogy elhagyja az otthonát.

Orientalista.hu –  Zenobia (SANA, Persianews, Press TV, MTI)

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑