Cadmus fordítás Cadmus
Sport

2017. 09. 19.

Megkezdődtek az Ázsiai Beltéri és Harcművészeti Játékok Asgabatban (videó)

2017. 09. 19.

Megérkezett az olimpiai láng az 5. Ázsiai Beltéri és Harcművészeti Játékok helyszínére, Türkmenisztán fővárosába, Asgabatba. A lángot ötszáz nappal ezelőtt gyújtották meg, és lovasok vitték el Türkmenisztán fontosabb városaiba, falvaiba és történelmi emlékhelyeire. A lovasok a hagyományos türkmén fajtát, az Akhal Teke lovat ülték meg, amely az idei játékok jelképe is.

Türkmenisztán fővárosa, Asgabat ad otthont az ötödik Ázsiai Beltéri és Harcművészeti Játékoknak, ahol 65 delegáció méreti meg magát 21 sportágban szeptember 17-e és 27-e között. A Játékok gazdája az Ázsiai Olimpiai Tanács, a versenyprogramban a hagyományos ázsiai sportágak dominálnak. A cél természetesen a világbéke.

– A sport békét teremt, egyesíti az embereket, a béke a rendezvény fő üzenete.

– mondta a tanács elnöke, Huszein Al Muszallam az Euronewsnak.

“Ázsiában sok a politikai kihívás, az egymással egyet nem értő politikai csoportosulás. Ezért az a törekvésünk, hogy az ázsiai fiatalok, állami és civil olimpiai szerveződések, bizottságok és konföderációk jöjjenek össze tíz napra, pozitív szellemben összejöjjenek és békében együttéljenek, beszélgessenek egymással.”

Az üzenet hamarosan a széles világhoz is eljutni, hiszen a szervezés már teljes gőzzel dolgozik, az atléták egy része pedig már megérkezett a városba. Sokaknak ez az első látogatása Közép-Ázsiában. Az Ázsiai Beltéri és Harcművészeti Játékokon most először ausztrál és óceániai országok is részt vesznek. A Tahitiből érkezett csapat például negyven órát utazott.

– Tahiti számára ez történelmi pillanat, mert először veszünk részt ilyen szintű nemzetközi sportversenyen. Nekem muay thai-versenyzőként óriási lehetőség, hogy a legjobb ázsiai harcosokkal mérkőzhetek meg – mondta az Euronewsnak Anna Yon Yue Chong.

Az ötmilliárd dollárért újonnan felépített világszínvonalú olimpiai komplexum lenyűgözte a sport türkmén rajongóit. Türkmenisztán abban reménykedik, hogy a rendezvény új lapot nyit az az ország történetében.

Egy nő az egész családjával eljött a megnyitóra, azt mondta az euronews tudósítójának, nagyon örül, hogy a sportesemény Asgabatban van. A vele érkezett kislány azt mondta, azért szereti a kosárlabdát, mert a játékosok gyorsan futnak és magasra ugranak.

Egy harmadik nő azt remélte, a verseny inspirálja majd a türkmén fiatalokat, hogy sportoljanak, és a következő generációk szép eredményeket érnek majd el.

Az ünnepélyes megnyitón kigyulladt a láng a lószobor tetején az asgabati olimpiai stadionban, és égni fog egészen szeptember huszonhetedikéig, a játékok végezetéig.

Orientalista.hu – Euronews

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑