Cadmus fordítás Cadmus
Terrorizmus

2018. 09. 13.

Megrendezett vegyi támadás-videó készült Idlebben

2018. 09. 13.

Kilenc megrendezett, a civilek elleni vegyifegyver-támadást imitáló videó készült a szíriai Idleb tartományban azzal a céllal, hogy a damaszkuszi kormányt tegyék ezért felelőssé – közölte szerdán a szemben álló szíriai felek békéltetésére létrehozott, az orosz védelmi minisztériumhoz tartozó katonai központ.

Az orosz katonai közlemény szerint a forgatáson a fehérsisakos propaganda iszlamista szervezet és a Dzsabhat Fatah Al-Sham (Al-Kaida) elnevezés használatára áttért Nuszra Front dzsihadista csoport tagjai vettek részt. A felvételek elkészítése után egy szerda esti tanácskozáson kiválasztottak két videót, amelyeket az ENSZ-hez és a Vegyifegyver-tilalmi Szervezethez (OCW) fognak eljuttatni, további hetet pedig, azok gyengébb minősége miatt, a közösségi hálózatokon keresztül fognak terjeszteni.

Az orosz védelmi minisztérium szíriai kirendeltsége azt állította, hogy terroristák menekülttáborokból árva gyerekeket raboltak el, akiket a kormányerők vegyifegyver-támadásának imitálásakor klórral halálra fognak mérgezni. További 22 gyereket a szüleikkel együtt Aleppó tartományból szállítottak Idlebbe, hogy statisztáljanak a jelenetekben.

A halálos áltámadást a tájékoztatás szerint Kfar-Zajta településen készítik elő, a méreganyagot Kfar-Nbuda és Kalaat-al-Mudik településen tárolják.

A békéltető központ egy nappal korábban azt közölte, hogy az idlíbi Dzsiszr-es-Sugúr településen egy “megrendezett provokáció” jeleneteinek forgatása zajlik, ezek azt hivatottak bizonyítani, hogy a szíriai kormányhadsereg a tartományban vegyi fegyvert vetett be. A helyszínre a keddi tájékoztatás szerint több közel-keleti televízió, illetve egy vezető amerikai hírcsatorna regionális irodája küldött forgatócsoportokat.

A forgatókönyv az orosz tájékoztatás szerint az volt, hogy a fehérsisakos propaganda alakulatok egy, a szíriai légerő által hordóbombákkal végrehajtott vegyi támadás után eljátszották a helyi lakosoknak való segélynyújtást. A felvételek “természetességéhez”, valamint a fehérsisakosok későbbi talajmintagyűjtésének biztosítására Dzsiszr-es-Sugúrba Herbet-al-Dzsaúz településről kéttartálynyi klóralapú méreganyagot szállítottak.

Az orosz katonai vezetés az elmúlt hetekben többször is azt állította, hogy az iszlamista erők kezén lévő Idlebben provokáció készül, amely ürügyet szolgáltat majd nyugati országoknak egy Szíria elleni támadáshoz.

MTI nyomán

 

Megosztom:

, , , , , , , , ,
Back to Top ↑