Cadmus fordítás Cadmus
Haditudósítás

2016. 10. 21.

Megtámadták a keresztény negyedet Damaszkuszban (helyszíni tudósítás)

2016. 10. 21.

A nyugat által mérsékelt ellenzéknek nevezett iszlamista csoportok ma hajnalban megrohamozták a szíriai főváros keresztény negyedét. Portálunk főszerkesztője, Kassab Adonis a helyszínről számolt be az eseményekről.

Két héttel ezelőtt a siíták szent ünnepén az Ashura alkalmából az iszlamista vahabita szervezetek napokon keresztül rakétákkal támadták a főváros keresztény negyedeit. A támadás akkor eredménytelenül zárult, csak anyagi kárt okoztak a terroristák.

marcius-8-a-torony-damaszkusz

Március 8.-a Torony. A húsz emelet magas irodaházban a Szíriai Arab Hadsereg állomásozik. A toronyból egész Kelet Damaszkusz jól látható.

Azóta viszonylag csendesek voltak a keresztények mindennapjai. Csak néha a negyed “kapujánál” található  Március 8.-a Toronyból volt hallható egy-egy föld-föld levegő rakéta kilövése vagy gépfegyver ropogása, amelyek az iszlamisták által uralt Jobar negyed felé irányultak.

Viszont ma hajnalban Damaszkusz keleti részén több ponton is támadást indítottak a magukat mérsékelt ellenzéknek nevezett fegyveres csoportok.

A Szíriai Szabad Hadsereghez (FSA) tartozó Fajlak Al-Rahman csoport vezetésével éjjel egykor megtámadták a Szíriai Arab Hadsereg állásait a Zablatani körforgalomnál és a Kelet-Damaszkuszi Posta Központnál.

A Köztársasági Gárda és a keresztényekből szerveződött Nemzetvédelmi Erők katonái gyorsan rendezni tudták állásaikat és ellentámadást indítottak. A keresztény negyedben található Abbaseen Stadionban elhelyezett harckocsik és tankok északról Jobar felé indultak. Délről, a Március 8.-a Toronyból heves rakétatámadásokkal segítették a gyalogság ellentámadását.  Így sikerült az  iszlamistákat három oldalról körbefogni.

Portálunk főszerkesztője, Kassab Adonis csupán pár száz méterrel hátrébb tartózkodott a frontvonaltól. Elmondása szerint a hajnal folyamán több tucat házi készítésű, főként gázpalackokból épített rakétákat lőttek ki a civilek lakta keresztény negyedre.

kereszteny-negyed-3

Vörös vonal : A keresztény negyed határai.  Fekete vonal: A Szíriai Arab Hadsereg előre tolt állásai.  Fekete nyílak: Az iszlamisták támadásai.  Sárga nyilak: A kormányerők ellentámadásai.  Fekete téglalap: Az Abaseyeen Stadion.  Fekete kör: Március 8.-a Torony. Piros csillag: A terrorista támadást ért objektumok.  Fekete csillag: Kassab Adonis főszerkesztő tartozkodási helye

A harcok nyolc órán át tartottak. Reggel kilencre a keresztény önkénteseknek és a hadsereg katonáinak sikerült visszaverni a terroristák támadásait. A hadsereg több tucat iszlamistával végzett, holttestüket elszállították a helyszínről. Az állami televízió helyi tudósítója szerint amint azonosítják a holttesteket, nyilvánosságra hozzák a róluk elkészült felvételeket.

A Szíriai Arab Hadsereg katonái közül egy sem vesztette el az életét, csupán néhány katona szenvedett el könnyebb sérüléseket.

kassab-adonis-kereszteny-negyed

Reggelre már véget értek a harcok. A képen Kassab Adonis, a háttérben a Március 8.-a Torony.

A nyugat által legitimnek és mérsékelt ellenzéknek nevezett iszlamista csoportok a szíriai konfliktus kitörése óta állandó jelleggel támadják a keresztények lakta településeket. Damaszkusz keresztények által lakott negyedeit több mint négy éve, napi rendszerességgel rakétákkal támadják az iszlamista fegyveresek.

Frissítve: A Szíriai Légierő tízórától folyamatosan bombázza a terroristák által megszállt Jobar negyedet. A főváros keleti irányából még hallatszanak a fegyverropogások. A Szíriai Arab Hadsereg ellentámadásba kezdett és egyre nagyobb területet foglal vissza Jobarból.

Orientalista.hu – Zenobia 

Megosztom:

, , , , , , , , ,
Back to Top ↑