Cadmus fordítás Cadmus
Szíria

2021. 06. 29.

Megtámadtak egy amerikai támaszpontot Kelet-Szíriában (videó)

2021. 06. 29.

Irán-barát milíciák tüzérségi támadást indítottak egy amerikai katonai támaszpont ellen a kelet-szíriai Deir Ezzorban hétfő este – közölték a helyi források.

Az al-Omar olajmezőn található bázist több találat érte, de csak anyagi károk keletkeztek – tette hozzá a megfigyelőközpont.

Helyi források szerint négy rakétát lőttek ki olyan területről, amely a szíriai kormány felügyelete alatt áll. Az Irán-barát síita milíciák a damaszkuszi kormány szövetségesei.

A szíriai megszállást vezető amerikai hadsereg  és a vele szövetséges nemzetközi koalíció válaszul tűz alá vette al-Majadín várost, amelyet az Irán-barát milíciák szabadították fel az Iszlám Állam uralma alól. A Szana szíriai állami hírügynökség megerősítette ezt.

Wayne Marotto amerikai katonai szóvivő elmondta, hogy az amerikai csapatokat rakétatámadás érte, de az első értesüléseik szerint senki sem sebesült meg. Marotto nem közölte, melyik csoport állhat a támadás mögött.

Az Egyesült Államok több légicsapást hajtott végre a hétvégén a Teherán által támogatott milíciák ellen Irakban és Szíriában.  A légitámadásokat Joe Biden amerikai elnök utasítására hajtották végre. Biden, aki öt hónapja lépett hivatalba, immár másodszor rendelt el légitámadásokat Irán-barát milíciák ellen. Az első csapássorozatot februárban hajtották végre szintén támadások megtorlásául.

A Pentagon közölte: két milícia ellen intéztek most támadást, a Kataib Hezbollah és a Kataib Szajjid as-Suhada ellen.
Iraki források szerint az utóbbi csoport négy harcosa életét vesztette a légicsapásban. A milíciák bosszút esküdtek.

Irak és Szia önkényesnek nevezte és elítélte az amerikai támadásokat.

MTI nyomán

Megosztom:

, , , , , , ,
Back to Top ↑