Cadmus fordítás Cadmus
Törökország

2015. 01. 05.

Megtámadták Erdogan irodájának épületét

Radikális baloldaliak vállalták magukra az isztambuli merényletkísérletet.

Török baloldalni szervezet vállalta fel az Oszmán Palota elleni támadást. Január 2.-án jelentette be a Forradalmi Felszabadítási Népi Front-Párt (DHKC), hogy a múlthét csütörtökön a palota bejáratánál őrködő rendőrök elleni merényletet az egyik tagjuk követte el. Firat Özcelik két kézigránátot dobott az Oszmán Palota előtti őrkabinra,de egyik gránát se robbant fel, és a biztonsági erők pillanatok alatt elkapták az elkövetőt.

Berkin Elvan

Berkin Elvan emlékére

A radikális párt közleményében 15 éves Berkin Elvan halálának bosszújaként szánta a merényletet. A 2013-ban Törökország számos városában kitört kormányellenes tüntetéseket Erdogan iszlamista pártja végbefojtotta. Több ezer embert tartoztattak le, több száz ember megsérült vagy életét vesztette a tüntetések során. A tinédzser fiú a tüntetések alatt súlyosan megsérült majd 269 napig kómában feküd, majd szervezete feladta a küzdelmet.

Berkin Elvan temetésén 50 000 fős tömeg gyűlt össze, a gyászmenet hamar tüntetéssé változott.

A közlemény szerint Erdogan közvetlenül adta ki a parancsot, hogy rendőrök támadják meg a a tüntetőket, ezért őt teszik felelősé Berkin és a többi tüntető haláláért.

A DHKC egy NATO és atlantista ellenes szervezet. Úgy gondolják, hogy az ország és a török kormány is a nyugat kezében van, és fel kell szabadítani a török nemzetek az iszlamista nyugatbarát Igazság és Fejlődés Párt diktatórikus uralma alól. Az ország felszabadítását a fegyveres ellenállásban látják megvalósíthatónak.

Képgaléria a DHKC-ről:

 

Erdogan kormány és számos más állam is a a terrorista szervezetek listájára vette az ellenállási mozgalmat.

orientalista.hu

Sharing is caring!

, ,
Back to Top ↑