Cadmus fordítás Cadmus
Törökország

2015. 01. 05.

Megtámadták Erdogan irodájának épületét

2015. 01. 05.

Radikális baloldaliak vállalták magukra az isztambuli merényletkísérletet.

Török baloldalni szervezet vállalta fel az Oszmán Palota elleni támadást. Január 2.-án jelentette be a Forradalmi Felszabadítási Népi Front-Párt (DHKC), hogy a múlthét csütörtökön a palota bejáratánál őrködő rendőrök elleni merényletet az egyik tagjuk követte el. Firat Özcelik két kézigránátot dobott az Oszmán Palota előtti őrkabinra,de egyik gránát se robbant fel, és a biztonsági erők pillanatok alatt elkapták az elkövetőt.

Berkin Elvan

Berkin Elvan emlékére

A radikális párt közleményében 15 éves Berkin Elvan halálának bosszújaként szánta a merényletet. A 2013-ban Törökország számos városában kitört kormányellenes tüntetéseket Erdogan iszlamista pártja végbefojtotta. Több ezer embert tartoztattak le, több száz ember megsérült vagy életét vesztette a tüntetések során. A tinédzser fiú a tüntetések alatt súlyosan megsérült majd 269 napig kómában feküd, majd szervezete feladta a küzdelmet.

Berkin Elvan temetésén 50 000 fős tömeg gyűlt össze, a gyászmenet hamar tüntetéssé változott.

A közlemény szerint Erdogan közvetlenül adta ki a parancsot, hogy rendőrök támadják meg a a tüntetőket, ezért őt teszik felelősé Berkin és a többi tüntető haláláért.

A DHKC egy NATO és atlantista ellenes szervezet. Úgy gondolják, hogy az ország és a török kormány is a nyugat kezében van, és fel kell szabadítani a török nemzetek az iszlamista nyugatbarát Igazság és Fejlődés Párt diktatórikus uralma alól. Az ország felszabadítását a fegyveres ellenállásban látják megvalósíthatónak.

Képgaléria a DHKC-ről:

 

Erdogan kormány és számos más állam is a a terrorista szervezetek listájára vette az ellenállási mozgalmat.

orientalista.hu

Megosztom:

, ,
Back to Top ↑