Cadmus fordítás Cadmus
 • Húszik válaszcsapásai a Vörös-tengeren

 • Szíriai konfliktus

 • Palesztin – izraeli konfliktus

 • Legolvasottabb híreink

  • No results available
 • Keresztényüldözés a Közel-Keleten

 • Afganisztáni háború

 • Tajvani konfliktus

 • Örmény-azeri konfliktus

 • Időjárás

Líbia

2021. 02. 06.

Megválasztották Líbia átmeneti vezetését

2021. 02. 06.

Megválasztották Líbia háromfős elnöki tanácsának tagjait és a miniszterelnököt az ENSZ égisze alatt Genfben folytatott tárgyalások résztvevői pénteken.

A líbiai politikai élet, valamint a regionális és törzsi csoportok képviselőiből álló 74 fős Líbiai Politikai Párbeszéd Fórumának (LPDF) tagjai listás szavazáson dönthettek az átmeneti vezetésről, amely az országot a 2021. december 24-én tartandó parlamenti és elnökválasztásig hivatott irányítani.

A kollektív államfői testület élére Mohammad Júnesz al-Menfi diplomata került, aki az ország keleti felében rendelkezik hatalmi bázissal.

Az átmeneti miniszterelnök Abdulhamid Mohammed Dbeibah befolyásos üzletember lett, akit a nyugati országrészen élő törzsek támogatnak.

Menfi és Dbeibah listája 39 szavazattal győzött a rivális lajstromra leadott 34 voks ellenében. Utóbbin Agila Száleh, a tobruki parlament házelnöke és a Tripoliban székelő nemzetközileg elismert egységkormány belügyminisztere, Fathi Basagha szerepelt.

“Az ENSZ részéről örömmel fogadom, hogy e történelmi pillanat tanúja lehetek” – jelentette ki Stephanie Williams, az ENSZ-főtitkár líbiai politikai ügyeiért felelős helyettes különmegbízottja.

Az átmeneti vezetés megválasztását közös közleményben üdvözölte az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Németország, Franciaország és Olaszország.

Mint írták: ez döntő fontosságú lépés, azonban sok még a tennivaló, be kell tartatni a tűzszüneti egyezményt, gondoskodni kell a megfelelő közszolgáltatásokról, programot kell hirdetni a nemzeti megbékélés elősegítésére, választásokat kell szervezni.

A jelöltek már a választás előtt elkötelezték magukat, hogy nem indulnak a decemberi szavazáson, amennyiben a mostani voksoláson megválasztják őket.

Az elnöki tanács átmeneti kollektív államfői testületként fog eljárni, hatáskörébe tartozik majd a hadsereg felügyelete, a rendkívüli, illetve szükségállapot elrendelése, valamint övé a döntés joga a háború és békekötés kérdésében. Feladatkörébe fog tartozni ezentúl a nemzeti megbékélés folyamatának irányítása is.

A miniszterelnök megválasztását követően kormányt alakít, amelyet a líbiai parlamentnek is jóvá kell még hagynia. A kormányfő feladata egy egységes költségvetés kidolgozása mellett a decemberi választások előkészítése, valamint az állami intézményrendszer struktúrájának és irányításának kialakítása lesz.

Líbia Moammer Kadhafi vezető 2011-es megbuktatását követően káoszba süllyedt, és 2014-től két részre szakadt. Néhány éve kettős hatalom létezik: a Fájez esz-Szarrádzs vezette, Tripoliban székelő, nemzetközileg elismert egységkormány és egy ideiglenes kabinet, amelyet a parlament és a kelet-líbiai területeket ellenőrzése alatt tartó, Halífa Haftar tábornok vezette Líbiai Nemzeti Hadsereg támogat.

MTI

Megosztom:

, , , , , , , ,
Back to Top ↑