Cadmus fordítás Cadmus
Közel-Kelet

2023. 05. 19.

Meleg fogadtatásban részesült Assad elnök az Arab Liga csúcstalálkozóján

2023. 05. 19.

Tizenkét évi megvetés után meleg fogadtatásban részesült Bassár el-Aszad szíriai elnök az Arab Liga idei csúcstalálkozóján pénteken Dzsiddában.

A találkozó házigazdája, Mohammed bin Szalmán szaúdi koronaherceg kézfogással, majd öleléssel és csókkal üdvözölte Aszadot. Nyitóbeszédében kifejezte abbéli reményét, hogy “Szíria visszatérése az Arab Liga tagjai közé segít megoldani az ország belső válságát”. Hozzátette: Szaúd-Arábia “nem fogja hagyni, hogy a régió konfliktusok gócpontja legyen”.

Az Arab Liga külügyminiszterei a hónap elején döntöttek arról, hogy helyreállítják Szíria tagságát a pánarab szervezetben.

Az arab országok a szír elnök fogadásával jelentős lépést tettek afelé, hogy Szíriát kiszakítsák az Iránnal való szoros szövetségéből – írja a Reuters. Aszad beszédében hangsúlyozta is – Irán említése nélkül -, hogy országa “múltja, jelene és jövője az arabizmus”.

Konkrétabban beszélt viszont a még mindig ellenség Törökországról, ahonnan szerinte “a terjeszkedő oszmán gondolat veszélye” fenyeget. Célzott arra a vádra is, hogy Ankara a Muszlim Testvériség nemzetközi iszlamista szervezet befolyása alatt áll. A szervezetre Damaszkuszban és több más arab országban fenyegetésként tekintenek.

Ankarával szintén a szíriai háború kirobbanása óta ellenséges a viszonya Damaszkusznak, mert Recep Tayyip Erdogan török elnök támogatta és még most támogatja a szunnita szír felkelőket, a kurdok ellen pedig csapatokat küldött Észak-Szíriába.

A csúcstalálkozón részt vett Tamim bin Hamad asz-Szani katari emír is – aki 2018-ban még azt mondta: nem tud tolerálni “egy olyan háborús bűnöst”, mint Aszad -, de még azelőtt távozott, hogy a szíriai elnök megtartotta a beszédét.

A találkozón részt vesz Volodimir Zelenszkij ukrán elnök is. Az államfő érkezésekor közölte, hogy az ukrán-orosz fogolycserékben való esetleges közvetítésről tárgyalna, miután Szaúd-Arábia tavaly vállalt ilyen szerepet. De beszél majd energetikai együttműködésről is Rijáddal.

Szaúd-Arábia és szomszédai ugyanis jó kapcsolatokat ápolnak Oroszországgal, az ukrajnai háborúval kapcsolatban pedig semleges állásponton vannak. Emiatt Zelenszkij arra kérte az Arab Liga tagjait, hogy támogassák Kijev béketervét.

MTI

Megosztom:

, , , , , , ,
Back to Top ↑