Cadmus fordítás Cadmus
Líbia

2015. 11. 06.

Menekültek elárasztásával fenyegetőznek a líbiaiak

2015. 11. 06.

Mind a két Líbiában működő kormány megfenyegette az Európai Uniót, hogyha nem szakítják meg a másik frakcióval a kapcsolatot, akkor bérelt hajókkal küldik az afrikai menekültek százezreit Európába.

Líbiának két rivális kormánya van, akik nem csak egymással áll szembe, hanem számtalan fegyveres csoporttal önjáró tisztekkel illetve az Iszlám Állam és a helyi Al-Kaida szervezeteivel is hadban áll.

A nyugat mind a két kormányt elismeri és a diplomáciai kapcsolatot is felvette velük.

Jamal Zubiaa a Tripoliban székelő Nemzeti Megmentési kormány szóvivője szerint, több millió dollárt költenek a migránsok visszatartására, anélkül, hogy az EU segítené őket.  A szóvivő neheztelt a nyugatra, hogy a másik kormánnyal is kapcsolatot teremtet, illetve az Iszlám Állam kezén lévő nofiliai kikötő közelében gyakran nyugati országok zászlai alatt hajózó tartályhajók jelennek meg és a helyi források szerint az Iszlám Államtól nagy mennyiségű olajat vásárolnak.

Zubiaa szerint, ha az EU rövid határidőn belül nem változtat a politikáján, a migránsok megállítására költött pénzt inkább az Eu-ba valószállításukra fogja költeni Tripoli.

Orientalista.hu – Sinoda

Megosztom:

, , ,
Back to Top ↑