Cadmus fordítás Cadmus
Lapszemle

2015. 05. 20.

Menekültek ezreit menti a katolikus milliomos a tengeren

2015. 05. 20.

Katolikus hitét követve eddig több mint négyezer tengeren hánykódó menekültet mentett meg Christopher és Regina Catrambone, egy fiatal amerikai-olasz milliomos házaspár. Eddig mintegy 8 millió dollárt költöttek a humanitárius akciójukra, amit Ferenc pápa szavai inspiráltak.

Több mint négyezer Földközi-tengeren hánykódó menekültet mentett meg eddig Christopher és Regina Catrambone, egy fiatal amerikai-olasz milliomos házaspár. A Catrambone család eddig mintegy 8 millió dollárt költött a Migrant Offshore Aid Station (MOAS) néven futó, máltai központú projektre. Egy negyven méter hosszú mentőhajó, két drón és húszfős csapat vesz részt a mentőakciókban. Már az első, 2014 augusztusi akcióban 271 embert mentettek meg, köztük több mint 100 nőt és gyermeket. A Phoenix nevű mentőhajón ellátást és segélyt kapnak a megmentett menekültek.

Catrambonéék saját pénzükből finanszírozzák a projektet. Indíttatásukat katolikus hitükből nyerik. Még 2013-ban a Földközi-tengeren kirándultak a yachtjukkal, amikor egy tengerben úszó télikabátra találtak, ami valószínűleg egy vízbe fulladt menekülté lehetett. Mint elmondták, azon a délutánon és éjszakán Ferenc pápa szavairól beszélgettek, miszerint „mindenkinek segítenie kellene a saját lehetőségei szerint”. Megkérdezték tehát maguktól, mik az ő saját lehetőségeik. Ebből született a MOAS-projekt és a Phoenix mentőhajó ötlete, s az eddig több ezer bajba jutott menekültnek való segítség.

Történetükről KA-Steve mikroblogján olvastunk először.

mandiner.hu

Megosztom:

, ,
Back to Top ↑