Cadmus fordítás Cadmus
Keresztények

2016. 06. 22.

Merényletkísérlet a szír ortodox pátriárka ellen a keleti Pünkösd ünnepén

2016. 06. 22.

II. Ignác Efrém, Antióchia és egész Kelet szír-ortodox pátriárkája ellen vasárnap merényletet kísérlet meg egy öngyilkos terrorista a Szíria észak-keleti részén fekvő Qamishli városának Szent Gábriel arkangyalról elnevezett templomában.

 A merényletben négyen vesztették életüket, keresztények és kurdok. Vasárnap délelőtt tartották a keleti keresztények a Juliánusz-féle naptár szerint a Pünkösd ünnepét, amikor a pátriárka a szír és örmény keresztények elleni ottomán vérengzés áldozatairól emlékezett meg, melyre az 1900-as évek elején került sor” – tudósít a június 19-én vasárnap történt véres merényletről az AsiaNews katolikus missziós hírügynökség.

Szemtanúk vallomása alapján a robbantásra a templom bejáratánál került sor és az áldozatok maguk a biztonsági őrök. A merényletet eddig nem vállalta magára semmiféle szervezet. Ugyanakkor a mostani merénylet már a negyedik az utóbbi fél évben, és az áldozatok száma összesen tizenhat.

A helyi egyházak egyhangúlag elítélték a merényletet, amíg a nyugati sajtó gyakorlatilag nem tesz említést róla.

Itt jegyezzük meg, hogy pontosan egy évvel ezelőtt, múlt év június 19-én fogadta a Vatikánban Ferenc pápa Antiochia és egész Kelet szír-ortodox pátriárkáját, II. Ignác Efrémet és kíséretét.

A magánbeszélgetést követően pápa és a pátriárka beszéddel köszöntötte egymást és a küldöttséget, majd együtt imádkoztak az Apostoli Palota Redemptoris Mater kápolnájában.

Orientalista.hu – Radiovaticana

Megosztom:

, ,
Back to Top ↑