Cadmus fordítás Cadmus
Vélemény

2016. 03. 17.

Miért vonultak ki az oroszok Szíriából?

2016. 03. 17.

Először úgy döntöttünk, hogy nem szólunk hozzá a szíriai orosz katonai jelenlét csökkentéséről megkötött orosz-szíriai egyezményhez, azonban néhány személy miatt, ahogy a híreket sugalmazták és néhány szűk látókörű médiaelemző miatt, akiket a “terroristákat mentegető” sajtó segített, meg fogunk próbálni katonai szemszögből röviden elmagyarázni pár dolgot, szigorúan igazodva ahhoz, amit elmondhatunk.

Az Orosz Légierő és a Szíriai Légierő a szíriai orosz beavatkozás kezdetén sok tucat légicsapást hajtottak végre naponta a Nuszra Front és az ISIS-terroristák állásait támadva.

Mostanában és az elmúlt 4-5 hétben az Orosz Légierő vadászbombázói a szárazföldön történt változások miatt kevesebbszer szálltak fel harci terhükkel. A bombázók nagyobb része helyben állt és ritkábban hajtott végre feladatot, minden második vagy harmadik napon.

A Szíriai Fegyveres Erők az Orosz Légierő segítségével sikeresen felszabadítottak 400 helységet, majdnem 10 000 négyzetkilométernyi területre kiterjedően.

Az elmúlt két hétben, miután az “ellenségeskedés beszüntetéséről” szóló egyezmény hatályba lépett, az Orosz Légierő és a Szíriai Légierő jelentősen csökkentette a légicsapások és bevetések számát.

Ezalatt az idő alatt, a Hmeimim légitámaszponton (aliasz Baszel Al-Asszad repülőtéren) működő orosz központ rögzítette és összehangolta a szíriai állampolgárságú fegyveresek és a Szíriai Arab Fegyveres Erők közötti tűzszünet betartásának eseményeit azért, hogy szíriaiak teremtsék meg maguk között a békét. Ez a valóságban is növeli a szíriai kormányzatnak a nemzeti rendezésre tett erőfeszítéseit, amelyeket a nemzeti rendezés minisztériuma irányít.

Mindez elvezetett annak a megértéséhez, hogy már nincs szükség ilyen nagy méretű orosz erőre Szíriában, ezért a szíriai katonai vezetés és az orosz vezérkar megállapodásra jutott, hogy csökkentik az orosz katonai jelenlétet Szíriában; valamint ezt a csökkentést mindkét katonai vezetés a jó szándék jelének tekinti a másik fél és a nemzetközi szereplők irányába, hogy a szíriai válságra csak békés megoldás lehetséges, idegen beavatkozás nélküli, szíriai-szíriai párbeszéden keresztül.

Végül az Orosz Légierő folytatni fogja, a Szíriai Légierővel együtt, a terrorista létesítmények és harcállások elleni légitámadásokat Szíriában.

A kép a Hmeimim légitámaszponton a mai napi ünnepségen készült; orosz katonai állomány részesült a Szíriai-Orosz Katonai Barátság érdeméremben, mielőtt hazatértek Oroszországba.

Orientalista.hu – Szíriai Arab Hadsereg

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑