Cadmus fordítás Cadmus
Bahrein

2017. 01. 03.

Mi lesz veled Palesztina? – Már az öbölmenti arabok is hanukáznak

2017. 01. 03.

Ortodox zsidók és bahreini arabok kéz a kézben táncoltak ünnepelve a izraeliták Hanuka ünnepét.

A szunnita muszlim urolkodó ház által irányított öbölmenti mini monarchia lakosságának többsége muszlim, a küldföldi vendégmunkások között sokan hinduk vagy keresztények de igy is az összalkosság 85 százaléka az Iszlám követője.

Hivatalosan az öbölmenti arab monarchiák nem ismerik el Izrael államot és nem tartanak fent semmilyen diplomáciai kapcsolatot a cionistákkal. De valójában a világpolitikában és a gazdaságban gyakran összefutnak a szálak.

Nagyritkán napvilágot lát egy egy fénykép vagy videófelvétel amin arab olajsejkek izraeli politikusok társaságában pózolnak. Ilyen viszont  még nem volt az arab világban amióta Izrael államot kikiálltották.

Ortodox zsidók fekete kabátban és kipában táncoltak bokáig érő ruhát és zsinórövvel a fejükre erősített gutrát viselő arabokkal Bahreinben.

A zsidó küldöttség  egy ezüst menórát ad át az arab előkelőségeknek, aztán kezdődik a közös tánc. A YouTube-onegy hete megjelent multikulturális felvételnek sokan örültek, de azért korántsem mindenki.

Például a Gázai övezetet irányító palesztin fegyveres csoport, a Hamász sem, amely megalázó és szégyenletes előadásról beszélt közleményében. Az arab világban árulásnak tartják, ha izraeli állampolgárokkal szóbaállnak. A közösségi oldalalok “Palesztinát elárulták az Öbölmentiek” címmel osszák meg az allábi videót.

A hosszabb videófelvételen látható amint  menórát átnyújtó férfi amerikai akcentussal arról beszélt, hogy a neves este pozitív energiájának szét kell terjednie a világon, be kell ragyognia azt. A Perzsa-öbölben fekvő Bahrein kisszámú zsidósága mellett külföldi üzletemberek és helyi arabok vettek részt rajta – írta a Jewish Telegraphic Agency.

Egy évvel korábban Hamad ibn Issa Al-Khalifa király európai zsidó vezetőket hívott a fővárosba, Manamába közös gyertyagyújtásra.

Az volt az első ilyen rituálé 1948, vagyis az első arab-izraeli háború óta – állítja az Európai Rabbik Konferenciája.

 Tavaly a bahreini uralkodó arról beszélt, hogy országában félelem nélkül élnek a különböző vallások hívei, és továbbra is engedni fogják, hogy a zsidók békésen, nyugodtan, életmódjukat, ruházatukat megtartva gyakorolhassák a vallásukat. – közölte a Globoport.

Az alig másfél milliós Bahreinben kevesebb, mint 50 zsidó él a New York Times szerint, de az uralkodó a Súra tanácsba, a saját tanácsadó testületébe is választott be közülük, és egy zsidó nőt küldött nagykövetnek Washingtonba 2008-ban. Houda Ezra Ebrahim Nonoo volt az első olyan zsidó nagykövet, aki arab országot képviselt.

Orientalista.hu  – Sinoda

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑