Cadmus fordítás Cadmus
Geopolitika

2016. 12. 28.

Mi vezetett az amerikai stratégia bukásához Szíriában?

2016. 12. 28.

Obama elnököt félretájékoztatták tanácsadói azzal kapcsolatban, hogy Asszad szíriai elnök rendszerének megbuktatása könnyen végrehajtható lesz, ha a szunnita lázadókat amerikai fegyverekkel látják el a térségre szemet vető török, katari és szaúd-arábiai államok. A Middle East Eye cikke szerint Obama a legnagyobb hibát azzal követte el, amikor folytatta a lázadók támogatását, akkor is amikor már látszott, hogy Oroszország és Irán is beavatkozik szíriai érdeke védelmében.

Barack Obama, amerikai elnökként óriási hibát követett el amikor engedett az iszlámon belül a szunnita vallási felekezethez tartozó szövetségeseitől érkező nyomásnak, valamint a szunnitákat támogató tanácsadók véleményének az USA Szíriával kapcsolatos politikájának kialakításakor – erről ír Gareth Porter a Middle East Eye szerzőjeként, abban az írásában amelyet a Ron Paul Institute is tovább közölt.

sziriai-harcter

A közel-keleti ügyekről író szakújságíró elemzése szerint az első stratégiai baklövést Amerika azzal követte el amikor, bár Obama, a korábbi térségbeli amerikai beavatkozások kudarcai miatt elutasította a közvetlen amerikai katonai beavatkozást, de abba mégis belement, hogy az Asszad-ellenes 2011-es felkelés után a szunnita lázadókat fegyverekkel támogassa az USA.

Hiba volt teret adni a török, szaúdi és katari beavatkozási szándékoknak is a térségben. Nem utolsó sorban pedig hiba volt az olyan, úgymond civil lázadó erők támogatása is amerikai részről, mint az Al-kaidához tartozó Al-nusra Front – vélte Gareth Porter.

A legnagyobb baklövést viszont – amely egyben már bűnnek is tekinthető, az emiatt bekövetkező számtalan emberi életben mérhető, felesleges áldozat miatt – az jelentette, amikor Obama 2013 után is folytatta a lázadók támogatását, sőt olyan viszonylag komolyabb fegyverek, mint a vállról indítható tankelhárító rakéták hozzájuk juttatását is engedélyezte.

Pedig ekkor már egyértelmű volt, hogy Oroszország be fog avatkozni az egyetlen, hidegháború után külföldön megmaradt katonai bázisa, a tantuszi kikötő és repülőtéri bázis védelmében, Asszad rendszere mellett – csakúgy, ahogy Irán is kifejezte: minden áron meg fogja védeni a térségben és Szíriában nagyon komolynak számító érdekeltségeit.

Ráadásul 2013-ra már Irán sikeresen beavatkozott Asszad rendszere védelmében azzal, hogy az általa támogatott libanoni Hezbollah egységei hatalmas vereséget mértek a libanoni határ mentén a szunnita szélsőséges iszlám lázadó erőkre Szíriában. Az amerikai szerző szerint ilyen körülmények között felelőtlenség volt Obama részéről, a lázadó erők fegyverrel való ellátása, mivel ezzel csak az áldozatok számát növelték és a harcok idejét hosszabbították meg.Az idő előrehaladtával mindez azért is folytatódhatott tovább – tehát az Obama rezsim azért nem szállhatott ki szunnita szövetségeseinek a szíriai fegyveres beavatkozása mögül –, mert ezekben az államokban, Szaúd-Arábiában, Katarban és Törökországban is nagyon fontos katonai bázisai vannak az USA-nak.

Gareth Porter szerint a szíriai katonai és diplomáciai történések azt bizonyították, hogy végzetes stratégiai hiba volt az Obama adminisztráció részéről alábecsülni Irán és Oroszország beavatkozási készségét és valós erejét.

888.hu – Vincze Viktor Attila

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑