Cadmus fordítás Cadmus
Mianmar

2018. 04. 30.

Mianmarban és Bangladesben vizsgálódik az ENSZ BT

2018. 04. 30.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsának tagjai négynapos látogatást kezdtek Bangladesben és Mianmarban, hogy felmérhessék, milyen következményei lettek a mianmari hadseregnek a muzulmán rohingya népcsoporttal szembeni fellépésének.

A 15 állam képviselői tárgyalásokat folytatnak Sejh Haszinával, Banglades kormányfőjével és Mianmar de facto vezetőjével, Aun Szan Szu Kjivel. Mintegy 700 ezer rohingya volt kénytelen elmenekülni lakóhelyéről a hadsereg brutális fellépése miatt. Mianmar megállapodott Bangladessel abban, hogy más január végétől visszafogadják a menekülteket. Sokan azonban nem mernek visszatérni.

Több ezer muszlim vallású rohingja menekült gyűlt össze a bangladesi Kutupalongban található tábornál vasárnap, hogy üdvözöljék az ENSZ Biztonsági Tanácsának képviselőit, akik azért érkeztek az országba, hogy saját szemükkel győződjenek meg a buddhista Mianmarból elűzött kisebbség helyzetéről.

“Igazságot akarunk!” – állt a rohingják transzparensein. Az ENSZ csapata nemi erőszak és kínzások áldozataival találkozik, mielőtt továbbutazna háromnapos látogatásának utolsó állomására, Mianmarba.

“Megölték a családom tagjait, és megkínoztak minket”

– mondta a 29 éves Mohammed Tajab, akinek testvérét, nagybátyját és unokaöccsét mianmari katonák lőtték agyon.

“Azért vagyok itt, hogy beszéljek velük, azt akarjuk, hogy szolgáltassanak igazságot” – tette hozzá az ENSZ csoportját várva. Az ENSZ Biztonsági Tanácsának látogatását Kuvait, az Egyesült Királyság és Peru szervezte. A programon a Biztonsági Tanács jelenlegi tagországainak ENSZ-nagykövetei vagy azok helyettesei vesznek részt.

Egy névtelenül nyilatkozó diplomata szerint az utazás célja az, hogy nyomást gyakoroljanak az illetékesekre a mianmari hadsereg arakáni műveletei elől Bangladesben menedéket kereső rohingják életkörülményeinek javítása érdekében. A Biztonsági Tanács emellett szeretné elősegíteni a jogsértések felszámolását, illetve közvetítené a mianmari hatóságoknak Kofi Annan volt ENSZ-főtitkár tervét, amelynek célja, hogy állampolgárságot és jogokat adjanak a muszlim vallású rohingja kisebbségnek a buddhista többségű Mianmarban.

A rohingja menekültválságot az váltotta ki, hogy a mianmari hadsereg – muszlim szélsőségesek összehangolt támadásaira válaszul – tavaly augusztusban tisztogató műveleteket kezdett Arakánban. A Biztonsági Tanács azóta többször felszólította Najpjidót, hogy vessen véget a katonai műveleteknek, biztosítsa, hogy a humanitárius segélyek akadálytalanul eljuthassanak az ország nyugati felébe, és tegye lehetővé az elmenekült rohingják biztonságos hazatérését. A kisebbség mintegy 700 ezer tagja keresett menedéket Bangladesben az ENSZ által etnikai tisztogatásnak minősített hadműveletek miatt.

Orientalista.hu – MTI nyomán

Megosztom:

, , ,
Back to Top ↑