Cadmus fordítás Cadmus
Marokkó

2015. 08. 21.

Miért kapott Marokkó  ingyen kétszáz tankot az USA-tól?

2015. 08. 21.

Augusztus végére az Egyesült Államok kétszáz Abrams tanok szállít le Marokkónak. A világ egyik legfejlettebb harckocsikért egy dollárt sem kell fizetnie az észak-afrikai monarchiának.

Az amerikia honvédelmi minisztérium közleménye szerint az egy milliárdos kerettel rendelkező amerikai katona segélycsomag keretén belül kétszáz Abrams M1A1 típusú tankot kap Marokkó. – írta a Hespress.

A két ország közötti fegyverszállításának lebonyolítását a michigani székhelyű General Dynamics Land Systems cég felügyeli. A tankokat Alabamában szervizelték és  korszerűsítették.

“A terrorszervezetek ellen harcoló Irak dollár milliókat fizetett az Abrams tankokért, míg a békében élő Marokkó körszerűbb és jobban felszerelt tankokhoz ingyen hozzájutott. “– mondta egy marokkói biztonságpolitikai szakértő.

Az amerikai kongresszus még 2011 áprilisban vitatta meg a fegyverszállítmányt, de csak 2012 júniusában hozták nyilvánosságra. Anyagi okokra hivatkozva a tanok leszállítását viszont határozatlan időre felfüggesztették.

Algéria orosz fegyverek vásárlásáról kötött megállapodást. Az országban súlyos problémát jelent a különböző terrorszervezetek által elkövetelt merényletek. Az elmúlt hónapokban az   Iszlám Állam terrorszervezet is megjelent és egyre nagyobb területet ellenőriz az ország déli  és nyugati tartományaiban.Washington erre reagálva  aggodalmát fejezete ki a térségben megbomló katonai egyensúly miatt,állítása szerint fontos lenne az észak-afrikai országok közötti  egyensúly fenntartása , ennek érdekében a három évvel ezelőtti megállapodást aktivizálta.

Algéria az elmúlt négy évben kritikus hangnemben szólalt meg az arab tavaszról és a nyugati külpolitikáról. A maga módján kiállt az iraki és szíriai kormány mellett, az ország politikusai gyakran nyíltan a NATO tagállamait hibáztatta a terrorizmus elterjedéséért a térségben.

A kétszáz Ambrams tank vajon arra kell, hogy az Egyesült Államok megfélemlítse Algériát? Vagy a Marokkó területére átszivárgott Iszlám Állam terroristái kezére akarja juttatni a harckocsikat mint a Moszulban „felejtett” több száz új hammer kocsikat?

Orientalista.hu – Sinoda

Megosztom:

, ,
Back to Top ↑