Cadmus fordítás Cadmus
Geopolitika

2015. 04. 27.

Mike Billington: az amerikai katonai tervek egy termonukleáris korszakban a “III. világháborúval végződnek”

2015. 04. 27.

Mike Billington amerikai politikai kommentátor szerint az Oroszország és Kína ellen irányuló washingtoni katonai fenyegetések, valamint azon tervek, hogy a katonai jelenlétet növeljék szerte a világon a nagyhatalmak körül, egy harmadik világháborúhoz vezethetnek a termonukleáris korszakban.

Egy vasárnapi interjúban Mike Billington, az Executive Intelligence Review szerkesztője a Press TV-ben azt kérte, hogy vessenek véget “a háborúba való rohanásnak.”

l”Ha hagyjuk, hogy az Obama-kormány továbbra is fenyegetést jelentsen egy Oroszország ellen irányuló teljes körű háború indításának tekintetében Ukrajna kapcsán, és ha hagyjuk, hogy továbbra is teljes körűen támogassa a terrorista szervezeteket a Közel-Keleten, és támogatassa Szaúd-Arábiát, amely az al-Kaida alapítója és finanszírozója, valamint Ázsiában teljes gyűrűt építsen ki Kína körül; katonai erők tömeges telepítésével és természetesen tengeralattjárókkal, amelyek hatalmas nukleáris kapacitását hordoznak és körülveszik Kínát, akkor mi a III. világháború küszöbén állunk.” jelentette ki Billington.

Az elemző akkor beszélt erről, amikor megkérdezték a Pentagon egyik tervéről, amely arról szól, hogy nyolc katonai bázist hoznának létre a Fülöp-szigeteken amerikai csapatok, repülőgépek és hajók állomásozására és különböző hadgyakorlatok végrehajtására.

Gregorio Catapang tábornok, a fülöp-szigeteki fegyveres erők vezérkari főnöke, nyolc lehetséges terület jelölt ki a Fülöp-szigeteken amerikai katonáknak, repülőgépeknek és hajóknak bázisként, ahol egy sor katonai képzési programot és gyakorlatot hajthatnak végre.

Az Egyesült Államok kérte a Fülöp-szigeteket, hogy biztosítson számára nyolc katonai bázist.

Az Egyesült Államok kérte a Fülöp-szigeteket, hogy biztosítson számára nyolc katonai bázist.

Ezt megelőzően április 20-án közös amerikai, Fülöp-szigeteki és ausztrál hadgyakorlat vette kezdetét a Fülöp-szigetek több pontján. A Shoulder-to-shoulder (Vállvetve) nevű tíznapos hadgyakorlaton több mint tízezer katona vesz részt, ami kétszerese a tavalyi létszámnak.l A hadgyakorlaton az Egyesült Államok 6656 katonával, 76 harci repülőgéppel, három hadihajóval, a Fülöp-szigetek 5023 katonával, 15 harci repülőgéppel, egy hadihajóval, míg Ausztrália 61 katonával és egy harci repülőgéppel vesz részt.A Fülöp-szigeteki hadsereg közleménye szerint az idei közös hadgyakorlat célja, hogy a Fülöp-szigetek hatékonyabban tudjon fellépni egy esetleges offenzívával szemben, és megerősítsék a Fülöp-szigeteki–amerikai katonai együttműködést és koordinációt.

Billington szerint a Fülöp-szigeteki kormány, amely Obama bábkormánya, teljesen figyelmen kívül hagyja az ország alkotmányát, amely világosan kimondja, hogy nem lehet létrehozni külföldi bázisokat a Fülöp-szigetek területén.

Kijelentette továbbá, hogy az egész nyugati pénzügyi rendszer “teljes kiábrándulást fog hozni Európában és az Egyesült Államokban.”

“A Wall Street és a londoni bankárok nem örülnek annak a ténynek, hogy Oroszország, Kína, India létrehozta az úgynevezett BRICS nemzetek szövetségét, amelyet támogatnak Dél-Amerikában és Afrikában és Ázsiában, és egy új alternatívát jelent a csődbe jutott nyugati rendszerrel szemben” magyarázta az elemző.

“Az emberek Nyugaton nehezen hiszik el, hogy bárki olyan őrült lenne, hogy háborút indítson egy termonukleáris korszakban. De veszítenek az erejükből világszerte, részben a nyugati bankrendszerekből való kiábrándultság miatt, ezért az az általános nézetük, hogy jobb lenne háborút indítani Oroszországgal és Kínával, mint hogy létrehozzák a BRICS egészséges alternatíváját” tette hozzá.

A washingtoni székhelyű elemző szerint a nemzetközi közösségnek fel kell hagynia “ezzel az őrülettel.

“Az Egyesült Államoknak és Európának “csatlakoznia kéne a BRICS országokhoz a harmadik világ fejlődésének érdekében, Ázsia fejlődése érdekében, és a saját országaik fejlődésének érdekében. A mi amerikai nemzetünk gazdaságilag hanyatlik, a távközlési infrastruktúránk összeomlott, és szükségünk lenne ezekre az új támogató szövetségekre és új nemzetközi monitoring rendszerek felállítására a BRICS országok által”. – jelentette ki Billington.

Orientalista.hu – Tia (Forrás: Press TV, Hungarian.cri.cn, persianews.vcp.ir)

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑