Cadmus fordítás Cadmus
Palesztina

2017. 12. 24.

Mikulásruhás palesztin tüntetőkre támadtak az izraeli katonák (Videó)

2017. 12. 24.

Összecsaptak az izraeli hatóságok azokkal a palesztin tüntetőkkel, akik újfent tüntettek az Egyesült Államok Jeruzsálem-politikája ellen a Krisztus szülőhelyeként elhíresült Betlehemben – számol be az iráni PressTV.

A katonák kábítógránátokkal és könnygázzal oszlatták a tömeget, akik tüntetni gyűltek össze egy katonai torony előtt. A tüntetők közül többen Mikulásnak öltözve, palesztin zászlókkal a kezükben érkeztek a helyszínre.

Mohammad al-Lahham, az egyik tüntető helyi lakos szerint a Mikulás-ruhák azt az üzenetet küldik a palesztin gyermekeknek, „hogy

mi a szabadság ösvényén haladunk, Jeruzsálem felé. Papa Noel [a Mikulás palesztin neve] ajándékokat osztogat, míg a megszállás ma bombákat osztogat. Ezek azok a bombák, melyeket az izraeli megszállás oszt nekünk ma, karácsonykor.”

Az évnek ebben a szakában normális körülmények között a város televan turistákkal és zarándokokkal, akik a helyi keresztényekkel együtt ünneplik a Szentestét Jézus Krisztus szülőhelyén.

A Jeruzsálemi Latin Patriarkátus apostoli igazgatója, Pierbattista Pizzaballa érsek arról számolt be, hogy tucatnyi csoport lemondta a Betlehembe tervezett látogatását Washington vitákat szülő Jeruzsálemmel kapcsolatos döntése miatt, mely feszültséget és erőszakot szült a megszállás alatt lévő területeken.

Mióta december 6-án Donald Trump amerikai elnök bejelentette, hogy Washington ezentúl Jeruzsálemet ismeri el Izrael fővárosának, s az Egyesült Államok nagykövetségét is a városba költözteti át Tel-Avivból, Palesztinában rendszeresek az amerikaellenes tüntetések.

 

Washington döntését élesen bírálták még nyugati szövetségesei is (többek között az Európai Unió is akart hozni ellenük egy elítélő nyilatkozatot, melyet végül nem adhattak ki, mert Magyarország megvétózta), s számos országban szerveztek palesztinbarát tüntetéseket.

Csütörtökön az ENSZ döntése hozott fordulatot, mely során a szervezet Közgyűlésén hatalmas többséggel utasították vissza az amerikai Jeruzsálemmel kapcsolatos elképzelést – ezen a szavazáson hazánk tartózkodott.

Izrael továbbra is a teljes Jeruzsálemet magának követeli, azonban a nemzetközi közösség a status quo fenntartását preferálja, s a város keleti felét a palesztinokénak tekinti. Kelet-Jeruzsálemre a palesztin közösség úgy tekint, mint a jövőbeni fővárosukra.

Orientalista.hu – Crusader

Megosztom:

, , , , , , , , , , , , , ,
Back to Top ↑