Cadmus fordítás Cadmus
Irán

2016. 02. 11.

Milliók vonulnak fel az Iszlám Forradalom évfordulója alkalmából

2016. 02. 11.

Irán-szerte a kis- és nagyvárosokban irániak milliói vonulnak utcára, hogy megemlékezzenek az Iszlám Forradalom győzelméről, annak 37. évfordulóján.

A csütörtöki országos nagygyűléseket az 1979-es Khomeini imám által vezetett forradalom győzelmére tartják, amely véget vetett az USA által támogatott Pahlavi rezsim monarchikus uralmának.

1979. február 11-én, az iszlám naptár 1357-es napnaptári éven, Bahman hónap 22-én az Iránban levő Pahlavi rezsim monarchiáját az egy hónappal azelőtt kirobbant zavargásokat és tiltakozásokat követően sikerült megbuktatni.

Ma, a forradalom évfordulóján az ország egész területén, köztük a fővárosban, Teheránban millió számra vonultak az emberek az utcákra, így emlékezve a tiltakozásokat követő forradalom győzelmének napjára és a forradalom áldozataira, akikre a Pahlavi rezsim könyörtelenül lesújtott a demonstrációk idején.

Számos magas rangú iráni tisztviselő is csatlakozott a csütörtöki felvonulásokhoz, hogy megemlékezzen és hangot adjon a forradalom további támogatásának.

Csütörtökön Hassan Rouhani iráni elnök is csatlakozott a felvonulókhoz Teheránban, és később a nap folyamán beszédet is fog mondani.

Qassem Soleimani vezérőrnagy, az Iráni Iszlám Forradalmi Gárda (IRGC) Quds Force alakulatának parancsnoka is csatlakozott az utcai felvonulókhoz a fővárosban, Teheránban.

Iránból és más országokból több mint 5.200 újságíró vesz részt és tudosít a nagyszabású országos megemlékezésekről.

Irán tudományos és védelmi vívmányait, beleértve a hazai gyártmányú Simorgh (Phoenix) műholdas rendszert és az Emad precíziós irányítású és nagy hatótávolságú ballisztikus rakétát is kiállították Teherán utcáin, a felvonulások útvonalai mentén.

iráni nagykövet

Mohammed Reza Morshedzadeh, iráni nagykövet

Budapesten is megünnepelték Az állami ünnepet

A budapesti iráni diplomácia az Iszlám Forradalom 37. évfordulója alkalmából  fogadást tartott a nagykövetségen. A jeles eseményen részt vettek a magyar főváros nagykövetségeinek küldöttjei és számos magyar politikus és közszereplő is tiszteletét tette a Stefánia úti követségen. Mohammed Reza Morshedzadeh, iráni nagykövet fogadta a vendégeket. Az iráni és magyar himnusz után a nagykövet úr ünnepi beszédet mondott, amiben kihangsúlyozta, hogy az Iránfóbia projekt megbukott a perzsa diplomáciának köszönhetően az ország előtt nagy lehetőségek nyíltak meg.

Orientalista.hu – (Persianews.vcp.ir, Farsnews)

Megosztom:

,
Back to Top ↑