Cadmus fordítás Cadmus
Egyiptom

2017. 03. 12.

Minden vallás egyenlő, minden hívő egyenrangú állampolgár

2017. 03. 12.

Március 1-jén zárult a kairói szunnita egyetem, az al-Azhar kétnapos konferenciája, melyen ötven országból a kereszténység és az iszlám vallás mintegy hatszáz képviselője vett részt és tett hitet az együttélés, egymás kölcsönös tisztelete mellett.

A résztvevők egyértelműen elítéltek minden, a vallás nevében elkövetett erőszakot, és harmóniára, egymás kölcsönös tiszteletére szólították fel a különböző vallások követőit. A kairói al-Azhar egyetem és szunnita központ Szabadság és állampolgárság – különbözőségek és integráció címmel megrendezett konferenciája közös nyilatkozattal zárult, amelyben keresztény és muszlim vallási vezetők, politikusok, gondolkodók kijelentik, hogy egy állam keretein belül mindenki számára biztosítani kell az állampolgársághoz való jogot és az egyenlő bánásmódot. A két nagy egyistenhívő vallás képviselői az együttélés alapelveire hívták fel a figyelmet, és kijelentették, hogy nem szabad a vallás nevében erőszakot elkövetni, háborúra uszítani.

Az al-Azhar főimámja, Ahmad et-Tajjeb a konferenciát záró beszédében egyértelműen elítélt minden bűntettet, amelyet a vallás nevében követnek el, mert, mint fogalmazott, a gyilkos erőszak idegen minden vallástól és minden civilizációs normától. Hangsúlyozta, hogy fontos lenne megreformálni az állampolgárság fogalmát, az egy államhoz tartozó emberek közti egyenlőség alapelvét helyezve a középpontba.

A főimám azt kérte mindenkitől, mondjon ellent annak, hogy összekapcsolják az iszlámot és a terrorizmust, mert bizonyos muszlimok bűnös viselkedése nem jelenti azt, hogy maga a vallás legitimálná az erőszak alkalmazását. Ahmad et-Tajjeb véleménye szerint a vallások és a terrorizmus összemosásával azt a modern ideológiai irányzatot is támogatják, amely szerint a vallások erőszak forrásai, el kell törölni őket.

Az al-Azhar szunnita központ főimámja beszédében elítélte a kopt keresztényeket ért támadásokat, és hangsúlyozta, hogy a terroristák soha nem tudják majd aláásni azt a határozott célt, hogy biztosítani kell az együttélést. Hozzátette, a jövő nemzedékek számára – amelyet a szolidaritásra és a kölcsönös együttműködésre kell nevelni – az egyenlőség és a jogállamiság keretén belül lehet jobb életet biztosítani.

A nemzetközi konferencián részt vett Louis Raphaël Sako iraki káld pátriárka is, aki szintén a toleranciára való nevelés fontosságáról beszélt. Véleménye szerint a média közreműködésével elő kell segíteni, hogy keresztények és muszlimok között testvéri kapcsolatok alakuljanak ki. Kifejezte reményét, hogy létrejön egy „közös ház”, amelyben vallások és kultúrák képesek együtt élni, osztozni a közös értékekben.

Béchara Boutros Raï antiochiai maronita pátriárka azt hangsúlyozta, hogy a vallásszabadság a legfontosabb emberi jogok alapja. Ha valaki a vallásszabadságot veszélyezteti, fenyegeti az együttélést, az alapvető jogokat, az ember alapvető szabadságát.

II. Tavadrosz kopt pátriárka arra buzdította a jelenlévőket, hogy az értelemmel győzzék le a szélsőséges gondolatokat. Felhívta a figyelmet arra is, hogy Egyiptom és az egész régió sokat szenvedett a fundamentalizmustól, amely egy eltévelyedett értelmezés, és a terrorizmushoz vezetett helyi és világszinten egyaránt.

Orientalista.hu – (Magyar Kurír, Asianews.net)

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑