Cadmus fordítás Cadmus
Iszlám világ

2017. 03. 25.

Misszió a muszlim kisebbség elleni erőszakért

2017. 03. 25.

Az ENSZ Emberi Jogi Tanácsa pénteken úgy döntött, hogy nemzetközi tényfeltáró missziót küld Mianmarba az ott élő rohingja muszlim kisebbség ellen a biztonsági erők által elkövetett gyilkosságok, nemi erőszakcselekmények és kínzások kivizsgálására.

A 47 tagállamot tömörítő fórum konszenzussal fogadta el az erről szóló – az Európai Unió által előterjesztett – határozatot, amely az “elkövetők teljes elszámoltathatóságának biztosítására és az áldozatoknak járó igazságszolgáltatásra” szólított fel.

Egy múlt hónapban kiadott ENSZ-jelentés – amely Bangladesbe menekült 220 rohingjával készült interjún alapult – szerzői azt állítják, hogy a mianmari biztonsági erők tömeggyilkosságokat és csoportos erőszakot követtek el rohingják ellen egy olyan hadjáratkor, amely “nagy valószínűséggel” emberiesség elleni bűncselekménnyel és etnikai tisztogatással ér fel.

A mianmari hadsereg október 9-én indított hadműveletet a Mianmar északnyugati részén található Arakán államban azután, hogy feltételezett helyi iszlamisták kilenc rendőrt megöltek a bangladesi határ közelében. Azóta mintegy 75 ezer rohingja keresett menedéket a szomszédos Bangladesben.

Több összecsapás volt már buddhisták és muszlimok között

Arakán államban több mint egymillió rohingja él, és 2012 óta időről időre összecsapások törnek ki a terület buddhista és muszlim lakói között. Az 56 milliós Mianmar lakosságának nagy része buddhista. Nacionalista tagjaik kétségbe vonják a rohingják állampolgársághoz való jogát, őket ugyanis a szomszédos Bangladesből származó illegális bevándorlóknak tartják.

A kisebbség helyzete azóta sem javult, hogy a délkelet-ázsiai ország irányítását tavaly a Nobel-békedíjas Aung Szan Szú Kji mögött álló Nemzeti Liga a Demokráciáért (NLD) párt vette át a katonai diktatúra évei után. Aung Szan Szú Kji jelenleg a miniszterelnöki tisztségnek megfelelő állami tanácsadóként és külügyminiszterként szolgál.

Elfogadhatatlannak nevezte a vizsgálatot a mianmari nagykövet

Htin Lynn mianmari ENSZ-nagykövet pénteken elutasította az ENSZ által szorgalmazott újabb vizsgálatot, elfogadhatatlannak nevezve azt. Mint hangsúlyozta, egy mianmari vizsgálóbizottság nemrég már felkereste a Bangladesbe menekült állítólagos áldozatokat, és augusztusra el is készül az ezzel kapcsolatos jelentésével. Hozzátette: a mianmari népnek engedni kell, hogy a legjobb és leghatékonyabb módon kezelje az előtte álló kihívásokat. “Megtesszük, amit meg kell tennünk, és mindezt megfontoltan és feddhetetlenül tesszük” – mondta a diplomata.

Több ország is elhatárolódott a határozattól

Mianmaron kívül néhány további ország, köztük Kína, India és Kuba is elhatárolódott a határozattól, míg aktivisták üdvözölték a szerintük mérföldkőnek számító döntést, s együttműködésre szólították fel a mianmari kormányt.

Orientalista.hu – (MTI, Hirado.hu)

Megosztom:

, , ,
Back to Top ↑