Cadmus fordítás Cadmus
Lapszemle

2016. 10. 01.

Mit akar már megint Soros?

2016. 10. 01.

Soros György alapítványai is feltűnnek azokban a szervezetekben, amelyek arról számoltak be, hogy kelet-európai országok is exportálnak fegyvereket a közel-keleti országoknak, amelyek végül – állításuk szerint – szíriai terrorszervezetekhez és az Aszad-ellenes csoportokhoz kerültek.

A Balkan Investigative Reporting Network (BIRN) és az Organised Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP) egy jelentést tett közzé még július végén, de pénteken új köntösben ismét kiküldték a média szereplőinek. Az összeállításban arról számoltak be, hogy 2012 óta kelet-európai országok több, mint 1 milliárd euró értékben adtak el fegyvereket közel-keleti országoknak. A célországok Szaúd-Arábia, Jordánia, az Egyesült Arab Emirátusok voltak, amelyek a szíriai és jemeni konfliktusok fő fegyverszállítóiként vannak elkönyvelve. A tényfeltáró írás valós motívumait nem ismerhetjük, de a szerzők hátterét megvizsgálva sok kérdés merül fel.

kelet európai fegyverexport

A projekt egyik szereplője az OCCRP (Organized Crime and Corruption Reporting Project), amely a főleg kelet-európai tényfeltáró újságírók által létrehozott szervezetet takarja. Az év elején gyakran lehetett róla hallani a panamai dokumentumok kapcsán.

A Wikileaks szerint az OCCRP – amelyet többek között az USAID, az Egyesült Nemzetközi Fejlesztési Hivatala és Soros György nagybefektető finanszíroz – állt a panamai kiszivárogtatások mögött. A portál szerint az OCCRP feddhetetlenségét aláássa, hogy az amerikai kormány “közvetlenül finanszírozta” a panamai kiszivárogtatásokban Putyin ellen megfogalmazott támadásokat.

Az OCCRP magyar tagjai között van az Átlátszó és a Direkt36, előbbi volt az amely részletesen beszámolt a kelet-európai országok fegyverexportjáról, természetesen elhallgatva az igazi motivációt.

2016-09-30-1

A Balkan Investigative Reporting Network (BIRN) támogatói listáján szintén előbukkan az amerikai kormányzati szervezet, az USAID, valamint az Egyesült Államok több balkáni országban működő nagykövetsége. A szervezet több szálon köthető Soros György alapítványaihoz, a központi londoni Nyílt Társadalom Alapítvány mellett az albán és a boszniai helyi szervezetek is tagok.

Bár a kelet-európai fegyverexport nyári történet, az internetes infografikákat hírlevélben közlő Statista.com ismét fontosnak látta megfuttatni a témát.

Ez azért lehet érdekes, mert a napokban jelent meg egy döbbenetes interjú a német sajtóban, amelyet a nemzetközi hírügynökségek és médiacégek nem tartottak elég érdekesnek, hogy közöljék. Ebben a Dzsabat Al-Nuszra terrorszervezet egyik parancsnoka beszél arról, hogy ki és milyen úton pénzeli, illetve fegyverzi, képzi a terroristákat. Az interjúból kiderül, hogy a terrorszervezetet az amerikaiak a Washington által támogatott kormányok segítségével látják el fegyverekkel. Ezek összegéről nem érhetők el publikus adatok, de nem tévedünk nagyot, ha azt feltételezzük, hogy ez éves szinten is sokkal magasabb, mint a kelet-európai országok által több év alatt egymilliárd euróra becsült üzlet. Elvégre a pár közép-európai ország csöppnyi szereplő a nemzetközi fegyverpiacon a nagy óriásokhoz, Amerikához, Franciaországhoz, vagy Oroszországhoz viszonyítva. Az amerikaiak szennyesét mossa Soros?

Vagy a Visegrádi négyeket támadja, illetve azokat a közép-európai és balkáni országokat, amelyek potenciális partnerei lehetnének az EU migránspolitikájával szemben markáns kritikát megfogalmazó négyesnek?

Magyar Idők

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑