Cadmus fordítás Cadmus
Keresztények

2016. 06. 07.

Mitől lesz keresztény egy migráns?

2016. 06. 07.

Az elmúlt hónapokban már nemzetközi szinten is megnőtt azoknak a migránsoknak a száma, akik rájöttek, hogy keresztényként valódi eséllyel pályázhatnak a menedékjogra. Akik átkeresztelkednek, levizsgázhatnak a tanultakból és könnyebben állampolgárokká válhatnak. Nagy-Britanniában viszont egyre több a probléma a keresztény-teszttel.

Míg a keresztény hitre való áttérés nagyságrendekkel növelheti a menekültek esélyét a menedékjog megszerzésében, rendkívül nehéz megállapítani azt, hogy melyik migráns gondolja komolyan a keresztény hit gyakorlását és melyikük használja csupán ugródeszkának .

Van egyáltalán értelme a tesztnek?

Nagy-Britanniában most több parlamenti képviselő is felemelte szavát, mert szerintük rosszul irányítják a vizsgákat. Például azt kifogásolják, hogy szó szerint idéztetnek Biblia-részleteket a brit menedékjogért folyamodó migránsokkal, miközben pont az nem derül ki a teszteken, hogy a passzusokat hogyan tudják értelmezni a saját életükre – írja a BBC.

Trükkös, túl nehéz kérdésekről számoltak be

A vizsgázók egy-egy sikertelen próbálkozás után szintén a trükkös, vagy túl nehéz kérdésekre hivatkoznak a néhány hetes, esetleg néhány hónapos Biblia-tanulmányozás után.

A kérdésekkel gyakran valóban azt próbálják eldönteni a vizsgáztatók, hogy valaki próbálkozik-e, szerzett-e saját tapasztalatokat a tanulás alatt. Ám ez a leggyakrabban nem derül ki. A legtöbb migráns megpróbál rövid idő alatt minél több dolgot bemagolni, de persze kudarcot vall. A keresztény vallás lényegét meg végképp nem képes átlátni – olvasható a cikkben.

Milyen színű a Biblia fedele?”

A BBC megszólaltatott egy iraki férfit, aki elbukott a vizsgán. Elmondása szerint az kérdezték tőle, hogy milyen színű a Biblia fedele. „Tudtam, hogy többféle színű is van, amit én olvastam, az például vörös volt” – tette hozzá, de a kérdésre nem tudott egyértelmű választ adni.

A férfi szerint hasonló trükkös kérdéseket tettek fel neki vagy “magolós” válaszokat akartak hallani. A tízparancsolatos kérdést is elbukta, mert elmondása szerint “az összes parancsolatot fejből kellett volna visszamondania”, de nem tudta őket összegyűjteni.

Rossz embereket küldenek haza?

Nagy-Britanniában most a tesztek hatékonyságát vizsgálják. Berridge báróné, az összpárti vizsgálat vezetője is úgy véli, hogy a jelenlegi kérdések semmit sem döntenek el. „Bárki bemagolhat egy Biblia-részletet, míg azoknak, akik valóban áttértek a keresztény hitre, könnyen visszautasításban lehet részük” – mondta.

A szakember nemcsak a kérdésekbe kötött bele, szerinte a keresztény-teszt bizottságának kérdezői sem kapnak megfelelő képzést.

“Lásson a menekültek szívébe a teszt!”

“Különbséget kell tenni a megtanultak és a szívünkben levő tudás között, hiszen a tesztnél az utóbbi a fontos” – mondta Mark Miller tiszteletes, aki Stockton-on-Tees városában foglalkozik átkeresztelkedett iráni menedékkérőkkel.

Szerinte éppen a legfontosabb kérdéseket nem teszik fel, nem firtatják, hogy valaki miért hagyja hátra otthonát, hagyományait, vallását és családját.

Orientalista.hu – Hirado.hu

Megosztom:

, ,
Back to Top ↑