Cadmus fordítás Cadmus
Geopolitika

2021. 03. 11.

Moszkva, Ankara és Doha támogatja a humanitárius és politikai folyamatot

2021. 03. 11.

Oroszország, Törökország és Katar képviselői csütörtöki dohai találkozójukon megállapodtak abban, hogy támogatják a szíriai politikai és humanitárius folyamatot, köztük a szíriai menekültek millióinak “önkéntes és békés” hazatérését – közölték az említett országok külügyminiszterei.

A televízió által közvetített sajtótájékoztatón Szergej Lavrov orosz, Mevlüt Cavusoglu török és Mohamed bin Abdul-Rahmán asz-Száni közölte, hogy összehangolják tevékenységüket a “terrorizmus elleni harcban” és annak érdekében, hogy közelítsék egymáshoz a háborúban álló feleket.

“Közelítettük álláspontjainkat a politikai folyamat érdekében az ENSZ 2254-es számú határozatának értelmében” – mondta Lavrov, utalva a 2015-ben elfogadott szövegre, amely rögzíti a háború tárgyalásos rendezésének paramétereit. “Egységes állásponttal rendelkezünk a humanitárius helyzetet és a segítségnyújtást illetően, abban, hogy helyreállítsuk a tönkrement infrastruktúrát Szíriában (…), valamint a nemzetbiztonságot fenyegető terrorista és szakadár csoportosulások elleni harcot illetően is” – tette hozzá Lavrov, akinek országa Bassár el-Aszad szíriai elnök kormányát támogatja a háborúban.

Az orosz diplomácia vezetője a Perzsa(Arab)-öbölben tett körutat, amelynek során ellátogatott Szaúd-Arábiába és az Egyesült Arab Emírségekbe is. A látogatás utolsó, dohai állomásán ismételten bírálta “az amerikai és nyugati szankciókat, amelyek az egész szíriai nép és nem csak a kormány ellen irányulnak”.

Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter egyetértését fejezte ki a terroristacsoportok elleni harc és annak fontosságát illetően, hogy támogassák Geir Pedersennek, az ENSZ szíriai különmegbízottjának a politikai megoldást célzó erőfeszítéseit. “Sajnálatos módon a konfliktus immár 10 éve tart, és a helyzet továbbra is rossz, mert nem sikerült eleget tenni a szíriai nép igényeinek, sem végrehajtani az ENSZ Biztonsági Tanácsának 2254-es számú határozatát” – mondta Cavusoglu, akinek kormánya az  iszlamista szervezeteket támogatja.

A török tárcavezető “katasztrofálisnak” minősítette a humanitárius helyzetet Szíriában, ahol az ENSZ szerint a lakosság mintegy 60 százaléka lehet kitéve az idén az éhínségnek a tíz éve tartó háború után, amelyben mintegy félmillió ember vesztette életét, miközben több mint 12 milliónak kellett elmenekülnie otthonából.

A katari külügyminiszter szerint a csütörtöki dohai háromoldalú egyeztetések középpontjában annak “szavatolása állt, hogy a humanitárius segély minden szíriaihoz eljusson az egész országban, akadályok és megkülönböztetés nélkül”. Katar jelentős mértékben támogatta a fegyveres iszlamista  csoportokat.

MTI

Megosztom:

, , , , , , , , ,
Back to Top ↑