Cadmus fordítás Cadmus
Oroszország

2017. 02. 10.

Moszkva közvetít a Szír kormány és a kurdok között

2017. 02. 10.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter a napokban egy orosz lapnak adott nyilatkozatában megerősítette, hogy Moszkva közvetítésével tárgyalásba kezdett a szíriai kormány a kurdokkal, Szíria egységének, államiságának, szuverenitásának fenntartásának reményével.

Lavrov hozzátette, hogy 2016 júniusa és decembere között a kormány és a kurdok közötti megbeszélések négy, Moszkva által tető alá húzott fordulója megtörtént. Az orosz diplomácia vezetője arra is kitért, hogy a szíriai vezetés közvetlenül tárgyalt a kurdok legjelentősebb katonai szervezetével, az YPG mozgalommal is, emellett hangsúlyozta, hogy az orosz álláspont szerint valamennyi hasonló politikai párbeszéd rendkívül hasznos a Szíriában jelen lévő felek között, kiemelve az épp utóbb említett tárgyalások pozitív fejleményeit.

Lavrov arra nem tért ki, hogy Szíria esetleges föderalizációja szóba került volna a tárgyalásokon. Az interjú során az asztanai tárgyalások kapcsán reményét fejezte ki, hogy hamarosan folytatódhatnak a megbeszélések a kormány és a különböző fegyveres csoportok között, Irán és Törökország aktív részvételével.

A szíriai kurdok nem képviseltették magukat az eddig a kazah fővárosban lezajlott tárgyaláson.

Orientalista.hu – Gladiator

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑