Cadmus fordítás Cadmus
Diplomácia

2019. 03. 03.

Moszkva közvetíteni akar

2019. 03. 03.

Felszólította  országa népét Narendra Modi indiai kormányfő, hogy vegye fel a harcot az ellenséggel. India bunkereket épít a pakisztáni határon, hogy védje a lakosságát, miközben Pakisztán bejelentette, elengedik azt az indiai pilótát, akinek előző nap lelőtték a gépét.

– Barátaim, amikor az ellenség megpróbálja megrendíteni Indiát, és terrortámadást követ el (a területén), akkor ezzel céljuk részben az, hogy meg-
akasszák az ország fejlődését. Ezzel minden indiainak sziklaszilárdan és egységesen fel kell vennie a harcot – jelentette ki a hindu nacionalista kormányfő, Narendra Modi egy tegnapi videókonferencián, amelyet pártja, a Bháratíja Dzsanata Párt tisztségviselőivel tartott. A párt – közleménye szerint – a helyzet rosszabbodására, további katonai összecsapásokra számít.

Imran Hán pakisztáni kormányfő eközben tárgyalásokat kezdeményezett az Indiával a héten kialakult konfliktus rendezésére. Egy élő tévéadásban kifejezte reményét, hogy „diadalmaskodik a józan ész”, és sikerül csökkenteni a feszültséget. – Ha megnézzük mindkét fél fegyverarzenálját, megengedhetjük-e magunknak, hogy egy kicsit is elszámoljuk magunkat? – tette fel a kérdést a miniszterelnök.

Hán a parlamentben azt is bejelentette, országa elengedi azt az indiai pilótát, akinek a repülőgépét a héten lelőtte a pakisztáni légierő. Hangsúlyozta, Iszlámábád a lépést békülési gesztusnak szánja, és hozzátette, megpróbált kapcsolatba lépni Modival. – Pakisztán békét akar – szögezte le, hozzátéve, Iszlámábád szándékát azonban nem szabad a gyengeség jelének tartani, és a dél-ázsiai térség akkor lesz virágzó, ha béke és stabilitás uralkodik benne. – Mindkét oldalnak ez az érdeke – tette hozzá Hán Kasmírra utalva, de nem tért ki arra, szabtak-e feltételeket az elengedéshez. Újdelhi részéről tegnap estig nem érkezett erre reagálás.

Az Egyesült Államok, az Európai Unió és több nagyhatalom is önmérsékletre szólította fel a két atomhatalmat, ennek ellenére a Kasmírt kettéosztó tűzszüneti vonal mentén tegnapra virradóra is folytatódott a szárazföldi tűzpárbaj. India a pakisztáni határon több mint 14 ezer bunkert épít, hogy védje az ott élő lakosságát a pakisztáni tüzérségi támadásoktól – számoltak be róla hírportálok. A dpa hírügynökség hatósági forrásokra hivatkozva azt közölte, a pakisztáni hatóságok megkezdték Kasmír pakisztáni felügyelet alatt álló részén, az indiai határ melletti falvak lakosainak a kitelepítését.

Moszkva kész az indiai–pakisztáni rendezési tárgyalások helyszínéül szolgálni, ha az érintettek úgy kívánják – jelentette ki tegnap Szergej Lavrov orosz külügyminiszter. Egy nappal korábban Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője azt mondta: Oroszországot rendkívüli módon aggasztja a két ország viszonyának kiéleződése, és mindkét felet önmérsékletre szólítja fel. Lavrov még szerdán, négyszemközt tárgyalt indiai hivatali partnerével, Szusma Szvarádzzsal a kelet-kínai Ucszsenben. A két ország diplomáciai vezetője egy hármas csúcstalálkozót előkészítő kínai–orosz–indiai külügyminiszteri találkozón vett részt.

Szerdán három pakisztáni harci gép a vitatott hovatartozású Kasmír indiai területét támadta. Az indiai légierő gépei, miközben feltartóztatták a behatoló pakisztáni repülőket – Újdelhi szóhasználata szerint – „áttévedtek” a szomszédos légtérbe, ahol azonban a pakisztáni erők lelőttek két indiai gépet. Az egyik megsemmisített gép Kasmír indiai területén zuhant le, két pilótája és egy civil meghalt. A másik gép a terület pakisztáni oldalán csapódott be. Ennek egyik pilótája a helyi erők fogságába került.

Az indiaiak azt állítják, ők is lelőttek egy pakisztáni gépet, Iszlámábád viszont tagadja ezt. Az incidenssorozat után India lezárta több térségbeli repülőterét, Pakisztán pedig az egész ország légterét, ez még tegnap is tartott. A pakisztáni légügyi hatóságok közlése szerint a légtérzárat mára virradóra oldják fel. India és Pakisztán kapcsolata azután vált ismét feszültté, hogy február 14-én öngyilkos merénylő végzett Kasmír indiai felügyelet alatt álló részén az indiai rendőrség 45 tartalékosával. A támadás elkövetőjeként a Dzsais-e-Mohamed (Mohamed hadserege) nevű iszlamista csoportosulás jelentkezett, de Újdelhi szerint a pakisztáni titkosszolgálatnak köze volt a merénylethez – jelentették hírügynökségek.

Magyar Nemzet

Megosztom:

, , , , , , , ,
Back to Top ↑