Cadmus fordítás Cadmus
Geopolitika

2016. 10. 14.

Moszkva nem enged a zsarolásnak

2016. 10. 14.

Aleppo orosz bombázását háborús bűncselekménynek nevezni politikai retorika, amelynek nincs sok értelme, és nem veszi figyelembe a valós helyzetet Szíriában” – nyilatkozta Vlagyimir Putyin orosz elnök a TF1 francia televíziónak.

„Az a mélységes meggyőződésem, hogy a térségben és kiváltképpen Szíriában uralkodó helyzetért nyugati partnereink, különösen az Egyesült Államok felel” – fogalmazott. Az orosz elnök arra reagált, hogy Francois Hollande francia államfő korábban hangot adott meggyőződésének, hogy az Aleppóban történtek háborús bűncselekménynek minősülhetnek. Putyin ezt követően lemondta párizsi útját. „Oroszország olyan szélsőséges fegyvereseket bombáz Aleppóban, akik civileket használnak élő pajzsként” – mondta Putyin. Hozzátette: „Oroszország nem engedheti meg ezt, és azt sem, hogy ezzel zsarolják a világot.” Putyin hangsúlyozta, hogy Bassár el-Aszad szíriai elnöknek lehetőséget kellene biztosítani arra, hogy induljon a szigorú nemzetközi ellenőrzés alá vett választáson. Ennek feltétele az lenne, hogy belegyezik: lemond, ha veszít.

Nemcsak Párizzsal, hanem Londonnal is összeszólalkozott mostanában Moszkva, miután Boris Johnson külügyminiszter kijelentései többször is alkalmat adtak Marija Zaharova külügyi szóvivőnek a rá jellemző igen gúnyos válaszokra. Johnson békülékenyebb hangra váltott, a külügyi bizottság előtt azt mondta, ő nem ruszofóbiás, sőt, tulajdonképpen oroszbarát. Kifejtette, Oroszország ma nem jelent akkora veszélyt a világ biztonságára és stabilitására, mint az egykori Szovjetunió a hidegháborúban. A két államot szerinte nem lehet összehasonlítani, ezért arról sem teljesen helyénvaló beszélni, húgy új hidegháború lenne kialakulóban.

Csütörtökön az orosz külügy megerősítette, aknatámadás érte a damaszkuszi orosz követséget, és az esetet terrortámadásnak minősítik. A közlemény szerint a csaknem két órán át tartó támadásban az egyik aknagránát a követség előtti őrposztnál, egy másik a konzulátus bejáratánál csapódott be, de senki nem sérült meg.

Orientalista.hu

Megosztom:

, , ,
Back to Top ↑