Cadmus fordítás Cadmus
Diplomácia

2015. 11. 25.

Moszkva reagált: Rakétás cirkálót vezényel Szíria partjaihoz

2015. 11. 25.

Moszkva az Ankarával meglévő katonai együttműködés felfüggesztését tervezi miután a török légierő lelőtte egy orosz bombázó repülőgépet, közölte az Orosz Vezérkar képviselője kedden. További intézkedések során növeli, fogják az orosz (Hmeimim) légi támaszpont biztonságát Szíriában. – írta a Russia Today.

Három azonnali lépést jelentett be az orosz katonai felső vezetés:

  1. Minden egyes csapásmérő kötelék műveletét elfogó vadászrepülőgépek biztosítják.
  2. A légvédelmi rendszert a “Moszkva” irányított rakétás cirkálónak a szíriai Lattakia tartomány partjaihoz történő vezénylésével erősítik meg, hogy megsemmisítsen bármilyen légi célt ami az orosz létesítményeket és légi járműveket fenyegeti.
  3. A Törökországgal meglévő katonai kapcsolatokat határozatlan időre felfüggesztik.

Szergej Rudszkoj, az Orosz Vezérkar magas beosztású képviselője elítélte az orosz bombázó ellen a szíriai légtérben végrehajtott támadást, mint “a nemzetközi jog komoly megsértését”. Kijelentette, hogy az orosz SZU-24-est szíriai terület felett lőtték le. A becsapódás helye 4 kilométerre van a török határtól, közölte.

Rudszkoj elmondta, hogy az orosz katonai repülőgép nem sértette meg a török légteret. Mellette a Hmeimim légi bázis radarjai szerint éppenséggel a török vadászgép volt amely belépett a szíriai légtérbe, amikor megtámadta az orosz bombázót.

A török vadászgép nem tett rá kísérletet, hogy kapcsolatba lépjen az orosz pilótákkal mielőtt megtámadja a bombázót, tette hozzá Rudszkoj.

“Megerősítjük, hogy a támadást egy közeli hatótávolságú, infravörös kereső fejes rakétával hajtották végre.” – mondta Rudszkoj. “A török vadászgép nem tett kísérletet a kommunikációra, vagy hogy látótávolságba kerüljön a személyzetünkkel, amit a gép műszerei rögzíthettek volna. A SZU-24-est szíriai terület felett érte rakéta találat.”

Oroszország most új intézkedéseket tervez bevezetni, amelyek megerősítik az ország légi bázisát Szíriában, különösképpen a légvédelmi rendszereit.

A “Moszkva” orosz irányított rakétás cirkálót, felszerelve a “Fort” nevű légvédelmi rendszerrel (hasonló az SZ-300 rendszerhez) a szíriai Lattakia tartomány partjaihoz vezénylik.

“Figyelmeztetünk mindenkit, hogy bármely célpont amely fenyegetést jelent, meg fogjuk semmisíteni!” mondta Szergej Rudszkoj vezérőrnagy a sajtótájékoztató során.

“Törökországgal minden katonai kapcsolatot fel fogunk függeszteni.” – tette hozzá.

Orientalista.hu – Szíriai Arab Hadsereg

Megosztom:

, ,
Back to Top ↑