Cadmus fordítás Cadmus
Diplomácia

2016. 06. 03.

Moszkva szíriai hadizsákmányt jutat vissza Izraelnek

2016. 06. 03.

Az izraeli lapok szerint, Moszkva visszaszolgáltatja Tel-Avivnek azt az egyik tankot, amit a nyolcvanas években lőtt ki a szíriai hadsereg.

Az izraeli kormány sajtóirodájának közleménye szerint Vlagyimir Putyin orosz elnök olyan utalásokat tett ami teljesítené Benjamin Netanyahu izraeli miniszterelnök kérését, hogy Oroszország visszaszolgáltatja azt az izraeli tankot, amit Dél-Libanonban lőtt ki a Szíriai Arab Hadsereg.

A libanoni polgárháború idején a Beka völgyében lezajlott Sultan Yaakub csatában a Szíriai Arab Hadsereg nagy erejű csapást mért a megszálló izraeli erőkre. Az izraeliek a csatában több harckocsit is elvesztettek  az egyik tank  jelenleg egy oroszországi múzeumban van kiállítva amit most az izraeliek visszaigényelnének.

Netanyahu miniszterelnök az izraeli hadsereg vezérkari főnökének kérésével fordult Vlagyimir Putyin orosz elnökhöz a múlt hónapban, amikor Moszkvában tett látogatást.

A Jediot Ahronot izraeli lap szerint Netanyahu értesítette a három katona hozzátartozóit a tank visszatéréséről. Az izraeliek szempontjából vesztett csata után a tankot vezető három katona kilétéről azóta sem derült fény.

574ae705c4618864428b45ba

A három elveszett izraeli katona

A csatában húsz izraeli katona meghalt, több tucat megsérült. Tel-Aviv elveszített nyolc tankot és hat katonájának esett fogságba. Az egyik izraeli katona holtestét a háború után Damaszkusz visszaadta Tel-Avivnak. Egy másik fogságba esett katonát kicseréltek két szír katonára. Egy másik izraeli a  Népi Front Palesztina Felszabadításáért nevű szervezet fogságába esett, akik később szintén izraeli börtönökben raboskodó foglyokért cserélték el. A tankot vezető három katona kilétére azóta sem derült fény.

Orientalista.hu – Sinoda

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑