Cadmus fordítás Cadmus
Diplomácia

2016. 04. 21.

Moszkva zsarolással vádolta meg a szaúdiak által támogatott ellenzéket

2016. 04. 21.

Zsarolással vádolta meg a szíriai ellenzék Szaúd-Arábia által támogatott frakcióját szerdán az orosz külügyminisztérium, amiért az felfüggesztette részvételét a genfi béketárgyalásokon.

Az orosz diplomáciai tárca közleménye szerint a Tárgyalási Főbizottság (HNC) által alkalmazott taktika megmutatta, hogy a csoport képtelen a megállapodásra, és önmagában nem képviselheti az egész ellenzéket. A minisztérium rámutatott, hogy a genfi fórumnak “műhelyül” kell szolgálnia ahhoz, hogy megállapodjanak Szíria jövőbeni világi államiságáról, és kijelöljék e cél elérésének módozatait. A kommüniké szerint a fórum “nem keleti bazár”, ahol nyersen meg lehet zsarolni a nemzetközi közösséget.

“Ultimátumok hangoztatásával a rijádi csoport a jelek szerint azt próbálja álcázni, hogy nincsenek konkrét és reális javaslatai” – áll a dokumentumban.

A moszkvai diplomáciai tárca alaptalannak nevezte azokat az állításokat, amelyek szerint a Szíriai Arab Köztársasághoz hű erők megsértik a tűzszüneti megállapodást, és akadályozzák a humanitárius segélyek célba juttatását.

Az orosz külügyminisztérium hangsúlyozta: a szaúdiak által támogatott ellenzéki csoport magatartása rávilágított annak fontosságára, hogy más mérsékelt ellenzéki csoportok is részt vegyenek a tárgyalásokon. Moszkva támogatásáról biztosította Staffan de Mistura, az ENSZ szíriai különmegbízottja azon döntését, hogy a tárgyalásokat a HNC részvételének felfüggesztése után is folytatni kell.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter szerdán Moszkvában kijelentette: a magukat az ellenzék tagjainak álcázó terroristákat, akik megsértik a szíriai tűzszünetet, meg kell semmisíteni. Reményét fejezte ki, hogy a Szíriát Támogató Csoporton belül erősödni fog a terroristaellenes front.

A tárcavezető hangsúlyozta, hogy Szíria állami rendszerét és intézményeit meg kell őrizni, el kell kerülni a líbiaihoz hasonló összeomlást, és hogy ebben Oroszország fontos szerepet játszott.

Orientalista.hu

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑