Cadmus fordítás Cadmus
Diplomácia

2019. 09. 17.

Moszkvában fogadták a Tálibok küldöttségét

2019. 09. 17.

Az orosz külügyminisztérium ázsiai osztályának igazgatója, aki egyben az orosz elnök Afganisztán ügyekért felelős képviselője Zamir Kabulov, Moszkvában fogadta a Tálibok delegációját.

Az orosz külügyminisztérium egy közleményben sürgette az Egyesült Államok és a Tálibok közötti tárgyalások újrakezdését. A Talibán ugyanis hajlandóságot mutat arra, hogy tárgyaljon az amerikai kormányzat képviselőivel.

Az előző hónapokban az Egyesült Államok és a Tálibok kidolgozott egy békeszerződést, mely garantálja az Afganisztánban állomásozó külföldi csapatok kivonásának megkezdését. Ennek értelmében a Tálibok vállalja, hogy megszakítja kapcsolatait a terrorista szervezetekkel. A tárgyalások azonban az afgán kormány képviselőinek jelenléte nélkül folytak.

Az utóbbi hetekben azonban a Tálibok több olyan támadást is végrehajtott, mely ellenkezik a béke megállapodásban foglaltakkal. Ilyen volt például Kabulban a szeptember 11-én elkövetett robbantás az amerikai követség közelében. Ez volt a legkomolyabb támadás mióta Donald Trump elnök leállította a tárgyalásokat a Tálibok képviselőivel.

A tárgyalások leállításának pedig az volt az oka, hogy a tálibok Afganisztán több körzetét is elfoglalták az utóbbi hetekben. Éppen ezért Trump elnök le is mondta a tálib mozgalom képviselőivel való egyik amerikai találkozót.

Az afganisztáni Takhar tartományban lévő Yangi Qala körzet kedden került a tálibok ellenőrzése alá, miután az afgán kormánycsapatok a veszteségektől tartva kivonultak a körzetből. Azóta azonban erősítés érkezett a kormány csapatai számára és próbálják visszaszerezni a körzetet.

Az érintett körzet közel van Oroszország katonai szövetségeséhez, Tadzsikisztanhoz. A tálibok azóta elfoglalták az Afganisztán nyugati részén lévő Anar Darah körzetet is.

Orientalista.hu-Al-Isfahani (fort-russ.com)

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑