Cadmus fordítás Cadmus
Terrorizmus

2015. 05. 18.

Műemlékvédők szerint a terroristák “véres régészeti műtárgyakból” finanszírozzák magukat

2015. 05. 18.

Lopott, “véres régészeti műtárgyak” értékesítésével az Iszlám Állam terrorszervezet sokszor darabonként egymillió dollárt keres, s az így felhalmozott pénzmennyiség a “gyilkoláshoz és pusztításhoz” szükséges anyagiak jelentős részét fedezi – jelentette ki Peter Herdrich, a közel-keleti műemlékpusztításokra válaszul Kairóban tartott nemzetközi konferencia moderátora.

“Néhány évtizede nem tudtunk mit kezdeni a mára ismertté vált ‘véres gyémánt’ kifejezéssel” – mondta, utalva az afrikai belháborúk alatt elterjedt jelenségre, amely során valamely harcoló fél a háborús övezetekben illegálisan bányászott drágakövekből finanszírozta katonai és politikai törekvéseit.

“Ma véres régészeti műemlékekről kell beszélnünk, amelyek forrásának lekövetése a halálhoz, a pusztításhoz, a Dáeshez vezet” – folytatta, az Iszlám Állam eredeti nevének arab lerövidítését használva.

Háborús bűnnek nevezte a régészeti emlékek lerombolását és kifosztását az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezetének (UNESCO) főigazgatója, Irina Bokova a “Veszélyben a kulturális javak” címmel rendezett, kétnapos konferencia szerdai megnyitóján.

A térség érintett országai között említették Egyiptomot is. A konferencia szervezői szerint a 3 milliárd dollárt is elérheti azoknak az Egyiptomból kikerült műemlékeknek az értéke, amelyeket a Mubarak-rezsimet megdöntő népfelkelés óta eltelt négy évben “termeltek ki” illegális régészeti lelőhelyekről.

Ali Ahmed Ali, az említett műemlékek visszaszerzéséért felelős egyiptomi hatósági testület igazgatója elmondta, hogy a “csempészmaffia” által gyakran megcsonkítva kijuttatott, hamis dokumentációval ellátott tárgyak sokszor neves aukciós házakban cserélnek gazdát.

A “végső felhasználók” között említette a budapesti Szépművészeti Múzeumot is. Ali szerint a múzeum tulajdonában van több, “egyértelműen lopott” műtárgy is, amelyeket 2001-ben juttattak ki az országból. A tavaly kirobbant üggyel kapcsolatban a magyar fél akkor úgy nyilatkozott, hogy a műtárgyakat minden szempontból törvényesen vásárolták egy londoni műkincskereskedő cégtől.

Az egyiptomi műemlékvédelmi tárca vezetője, Mamdúh ed-Damáti záróbeszédében az illegális műemlék-kereskedelemben való részvétel tiltásáról szóló államközi megállapodások mellett szállt síkra, és az áthágásokért járó büntetések szigorítását követelte a nemzetközi közösségtől.

Orientalista.hu – (MTI)

Megosztom:

Back to Top ↑