Cadmus fordítás Cadmus
Szíria

2018. 12. 18.

Műholdas felvételek bizonyítják, hogy az Egyesült Államok szövetségesei lopják az olajat Észak-Szíriában

2018. 12. 18.

Műholdas képeken látható, ahogyan több száz, az Egyesült Államok szövetségesének számító Szíriai Demokratikus Erőkhöz (SDF) tartozó teherautó és tartálykocsi lopja az olajat Észak-Szíriában, melyet azután Törökországba és Irakba szállítanak.

A műholdas képek Rakka városától északra készültek, mely területek az SDF és az amerikai erők ellenőrzése alatt állnak. A felvételeket az orosz légierő készítette.

Az olajszállító teherautók számát 1925-re teszik, melyek minden nap közlekednek a szomszédos Irakba és Törökországba. Különböző csempész útvonalakon szállítják el a lopott olajat, melynek egy része az Iszlám Állam terroristáinak a tevékenységét támogatja.

Ezt a tevékenységet az Egyesült Államok által vezetett katonai koalíció hallgatólagosan támogatja, és nem tesz semmilyen lépéseket az illegális olajkitermelés leállítására. A közel-keleti médiumokban megjelent írások szerint arra  lehet következtetni hogy Washington is hasznot húz a lopott olajból.

A t kurdokból álló SDF vezetői saját célra használják illetve   a fegyveres milícia tagjainak zsoldját fizetik ki belőle. A kurdok és az amerikai hadsereg által megszállt észak-szíriai területeken már kilenc hónapja véget ért a háború, az Iszlám Államot felszámolták a térségben, mégsem kezdődtek meg a helyreállítási munkálatok, hogy a menekültek hazatérhessenek.

Orientalista.hu – Al-Isfahani, Muraseloon

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑