Cadmus fordítás Cadmus
Iszlám világ

2017. 02. 18.

Muszlim fiatalok helyreállítottak egy Iszlám Állam által megrongált templomot Moszulban

2017. 02. 18.

A kalifátus megszállása alól a közelmúltban felszabadított iraki városban muszlim fiatalok egy csoportja rendbe hozta a dzsihadisták által megrongált Szeplőtelen Szűz Mária-templomot. Üzenni szerettek volna ezzel keresztény testvéreiknek, hogy térjenek haza.

„Az Összhang Ninivéje” elnevezésű csoport vezetője, Dunia Ammar a sajtónak elmondta, hogy a béke és a nemzeti összhang üzenetét szeretnék közvetíteni az egész világ felé. Egyszerű, alulról jövő kezdeményezés ez Moszul keleti, az Iszlám Államtól néhány héttel ezelőtt visszafoglalt területén. (2017. január 19-án jelentette be az iraki hadsereg, hogy felszabadították Moszul keleti részét a kalifátustól abban a hadjáratban, amely előző év október 17-én kezdődött.) Ammar a barátaival egy keresztény templom és egy mecset kitakarítására vállalkozott. A Moszul megszépítéséért hirdetett kampány arra irányul, hogy ismét visszaálljon a vallások együttélésének az a modellje, amely jellemezte a várost 2014 júniusa, az Iszlám Állam fegyvereseinek bevonulása előtt.

„Az Összhang Ninivéje” elnevezésű csoport tagjai

„Az Összhang Ninivéje” elnevezésű csoport tagjai

A Szeplőtelen Szűz Mária-templom a Tigris folyó keleti partján fekszik. Az Iszlám Állam ebben az épületben állította fel az erkölcsbíróságát, amely azt ellenőrizte, mennyire tartja tiszteletben a lakosság az iszlám által előírt viselkedési szabályokat.

Fiatal muszlim önkéntesek, köztük fejkendőt viselő lányok eltakarították a templomban talált sok törmeléket, és rendbe tették a padlót. Egy olyan akció része volt a takarítás, amelynek keretében meg szeretnék tisztítani a várost azoktól a feliratoktól, transzparensektől, graffitiktől, amelyekkel a dzsihadista katonák elárasztották az utcákat.

Az Iszlám Állam sok szent helyet, templomot, mecsetet lerombolt, illetve megrongált. A városban hálózat alakult a civil szervezetekből, ennek vezetője, Máher Al-Obáidi elmondta: szervezetük úgy döntött, közvetlen módon tesz azért, hogy megtisztítsa a várost, rendbe tegye a mecseteket, templomokat és más istentiszteleti helyeket. A hálózat tagjai mind muszlimok, mert a kisebbségeket az Iszlám Állam elűzte a városból, és még nem érzik elég biztonságosnak a helyzetet, hogy visszatérjenek. A templom megtisztításával éppen azt szeretnék üzenni keresztény testvéreiknek, hogy térjenek haza, mert Moszulnak szüksége van rájuk.

Egy lerombolt mecset Moszulban

Egy lerombolt mecset Moszulban

Egy héttel korábban egy másik szervezet, a Nahdát Dzsil („Újjászülető Nemzedék”) a Szentlélek-templomot tette rendbe, amelyet alakja miatt a köznyelv „Titanicnak” nevez. 2007-ben ez előtt a templom előtt gyilkoltak meg egy fiatal káld katolikus papot, Raghíd Gannit és három szubdiakónust.

A Nahdát Dzsil csoportnak mintegy háromszáz, 15 és 30 év közötti tagja van, akik a felszabadított városrészekben megtisztítják a dzsihadista feliratoktól a kórházakat, iskolákat. „Az erőnk a különbözőségünkben van” – hangoztatta Manal, a csoport egyik tagja. Tevékenységüket szeretnék kiterjeszteni megrongált istentiszteleti helyekre és régészeti lelőhelyekre is, kérik ehhez a helyi vezetők és nemzetközi civil szervezetek támogatását.

A dzsihadisták 2014. június 9-én szállták meg Moszult, ahonnan a következő hetekben minden keresztény elmenekült. Először a Ninivei-fennsíkon és Kirkukban, később főként Erbílben és iraki Kurdisztán falvaiban találtak menedéket. Miután az iraki hadsereg januárban visszafoglalta a várost, lassan megkezdődött a keresztények visszatérése. Az első három örmény család már visszaköltözött házaiba a nemrég felszabadított városrészekben, bár Moszulban a közbiztonság még mindig nagyon rossz. Az elmúlt napokban több öngyilkos merénylet is történt, amelyeknek legalább kilenc civil áldozatuk volt.

Orientalista.hu – (Magyar Kurír, Avvenire.it, Fides.org)

Megosztom:

, , , , , , ,
Back to Top ↑