Cadmus fordítás Cadmus
Lapszemle

2016. 05. 06.

Muszlim lehet London első embere

2016. 05. 06.

London lehet az első nyugat-európai főváros, amely muszlim vallású főpolgármestert választ magának. A pakisztáni származású Sadiq Khan nagy előnnyel fut neki a mai választásoknak, annak ellenére, hogy konzervatív ellenfelei állítják: a munkáspárti politikus több iszlamistával is közeli kapcsolatot ápol.

Különleges nap a mai az Egyesült Királyságban, a szigetország valamennyi tartományára kiterjedő helyhatósági választásokat tartanak. A legtöbb figyelmet a londoni főpolgármester-választás kapja, ahol az előzetes várakozások alapján a munkáspárti Sadiq Khan kerülhet hatalomra. A pakisztáni származású politikus előnye látszólag behozhatatlan, egy friss Yougov közvélemény-kutatás alapján mintegy 16 százalékkal vezet legnagyobb riválisa, a konzervatív Zac Goldsmith előtt. A nagy brit pártok keresve sem találhattak volna két különbözőbb főpolgármester-jelöltet: míg Khan egy nyolcgyermekes családban született Dél-Londonban, Gold­smith milliárdos szülők gyermeke, akik a brit elitképző Eton College-ba járatták fiukat, amíg ki nem csapták, mert marihuánát találtak a szobájában.

Khan fölénye így nem meglepő, a férfi egy multikulturális sikersztori a londoniak szemében. A Munkáspárt ennek ellenére nem bízza el magát, tanultak a tavaly májusi parlamenti választások eredményéből. „Tavaly ilyenkor állandóan figyeltük a közvélemény-kutatások eredményeit. Ezúttal nem hiszek a feltüntetett előnyben” – nyilatkozta egy meg nem nevezett munkáspárti forrás az IB Timesnak. A legnagyobb ellenzéki pártnak valóban nincs oka bizakodásra, hiszen a londoni főpolgármesteri pozíción kívül hatalmas vereségre számíthatnak. A brit Telegraph politikai elemzője szerint a Jeremy Corbyn vezette tömörülés legalább 175 mandátumtól esik el ma.

Győzelmi esélyekkel indul a voksolásnak a munkáspárti Kahn

Győzelmi esélyekkel indul a voksolásnak a munkáspárti Kahn (Forrás: Reuters)

A Munkáspárt vezérének amúgy sincs jó hete, a radikális baloldali nézeteiről ismert Corbyn próbálja összetartani a pártot, amelyet egyre többen antiszemitának és rasszistának bélyegeznek. Tegnap David Cameron miniszterelnök is támadást intézett a megtépázott tömörülés ellen, és Corbyn szemére vetette „baráti kapcsolatát” a Hamász palesztin iszlamista szervezettel. A konzervatív kormányfő Khant sem kímélte, szerinte egyenesen szégyenteljes a Munkáspártra nézve, hogy annak főpolgármester-jelöltje az Iszlám Állam támogatóival mutatkozik.

A brit sajtóban valóban szárnyra keltek pletykák, miszerint a pakisztáni származású politikusnak iszlamista kapcsolatai vannak. Ennél is nagyobb vihart kavart egy 2009-es videofelvétel, amelyen Khan a muszlim szavazókat a „Tamás bátya” kifejezéssel illette, amely mára pejoratív jelentést kapott, az alávetettség és szolgalelkűség jelzője lett. A konzervatív politikusok nem hagyták ki a ziccert, szerintük a videó is bizonyítja, hogy Khan alkalmatlan a polgármesterségre és a szélsőségek elleni küzdelemre. Míg a konzervatívok a politikus muszlim kapcsolataiba kapaszkodnak, egyesek szerint épp a 45 éves férfi adhat lendületet a terrorizmus elleni küzdelemnek. „Ha egy muszlimot milliók választanak meg a világ egyik nagyvárosának polgármesterévé, hogyan érvelhetnek majd azzal a dzsihadisták, hogy a muszlimoknak nincs jövőjük Európában, és a nyugatiak utálnak bennünket? Ez a győzelem sokat tehet a radikalizáció ellen” – írja a brit The Guardian publicistája. Mások ennél is tovább mennek, és az Egyesült Királyság következő miniszterelnökét látják a pakisztániban.

„Gyakran mondják, hogy London főpolgármestere a következő brit miniszterelnök. Lehetséges, hogy egy nap Sadiq válik azzá?” – teszi fel a kérdést kommentárjában a The Independent.

Míg Khan könnyedén győzhet Londonban, a pártvezető Corbyn politikai karrierje a mai nappal a végéhez érhet. Politikai szakértők arra figyelmeztetnek, hogy a Munkáspárt katasztrofális teljesítménye esetén – hiába a főpolgármesteri cím – elkerülhetetlen az örökifjú forradalmár lemondása.

Magyar Idők

Megosztom:

, ,
Back to Top ↑