Cadmus fordítás Cadmus
Iszlám világ

2016. 09. 20.

Muzulmánok milliói ünneplik az Eid al-Ghadeer-t az egész világon

2016. 09. 20.

Szerte a világon, különösen Iránban több millió síita muszlim ünnepli az Eid al-Ghadeer napot, amely az első síita imám, Ali ibn Abi Talib (BLV) kijelölésének állít emléket az Iszlám legelismertebb alakjának számító, Mohamed próféta (BLV) utódjaként.l

Az élet különböző területeiről származó irániak együtt ünnepelnek ezen az ígéretes napon, amely évente a muszlim holdnaptár 12. Dhu al-Hijjah (dzu l-hiddzsa) havának 18. napjára esik.

Az ünnep során a különféle ceremóniák és szertartások városonként változnak, de az mindenhol jellemző, hogy az emberek az utcákra vonulnak és jókívánságaikat, üdvözletüket fejezik ki egymásnak, és különösen Mohamed prófétának (BLV), valamint családjának, unokáinak, illetve fiai, Hassan ibn Ali (BLV) és Hussein ibn Ali (BLV), és lánya, Fatima Zahra (BLV), továbbá veje, Ali ibn Abi Talib (BLV) részére.

Sok fiatal iráni pár választja ezt a kedvező napot esküvője időpontjául, abban a reményben, hogy Ali imámra (BLV) emlékezve házasságuk ezen a napon megáldatik.

Az Eid al-Ghadeer-t iszlám elbeszélésekben Eid al-Akbar-nak (a legnagyobb Eid-nek) is nevezik, mivel a muszlimok azon a véleményen vannak, hogy Allah minden korábbi követének küldetése ezen a napon elvégzetté vált.

A Hidzsra tizedik évében, 632. március 10-én Mohamed Próféta (BLV) kinyilatkoztatást kapott Istentől, hogy függesszék fel az utolsó Haddzs zarándoklatukat, mely Hajjat-ul-Wida, azaz búcsúzarándoklat néven vált ismertté. Mindez Mekka közelében egy bizonyos Khum nevű tónál történt, ahol az Isten Ali imámot (BLV) jeltölte ki a Próféta utódjául a muzulmánok iránymutatója és vezetőjeként. Ez az esemény néhány hónappal Mohamed Próféta (BLV) halála előtt történt.

Orientalista.hu – (Persianews.vcp.ir, Press TV)

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑