Cadmus fordítás Cadmus
Lapszemle

2016. 09. 03.

Nacionalisták előzhetik meg a CDU-t

2016. 09. 03.

A politikai szenzációt sem lehet kizárni a holnapi, mecklenburg–elő-pomerániai tartományi választáson: a bevándorlásellenes Alternatíva Németországnak (AfD) a felmérések szerint 22-23 százalékkal beérte, sőt egy kutatás szerint meg is előzi a Kereszténydemokrata Uniót (CDU). Ezzel pedig a második helyre is esélyes a szociáldemokraták (SPD) mögött az egyik legkisebb, de szegény és magas munkanélküliség sújtotta német tartományban.

Mindez azért lenne bombameglepetés, mert – mint a Frankfurter Allgemeine Zeitung tegnapi elemzése emlékeztet – Franz Josef Strauss egykori bajor miniszterelnök szavai szerint a keresztény uniópártoktól nem állhat jobbra mértékadó tömörülés; ez a nagypolitika egyik alapvetésévé is vált Németországban az elmúlt évtizedekben. Tartományi választáson nem is kapott még soha jobboldali párt több szavazatot a CDU/CSU-nál.

nemet_partok-780x385

Az egykori NDK területén található Mecklenburg–Elő-Pomeránia ugyan súlyánál fogva nem sorsdöntő a CDU, valamint Angela Merkel kancellár számára, de nem is éppen jelentéktelen a berlini politika itteni tesztje. A holnapi voksolás nyitja meg a jövő évi Bundestag-választások előtti „bemelegítésnek” tekinthető tartományi megméretések sorát. Nem mindegy, milyen eredményekkel a tarsolyában mehet Merkel a decemberi pártkongresszusra, ahol bejelentheti újraindulását a kancellári posztért. Két hét múlva az önálló tartománynak is számító Berlinben, jövő tavasszal pedig a Saar-vidéken, Schleswig-Holsteinben, valamint Észak-Rajna–Vesztfáliában voksolnak.

Mecklenburg–Elő-Pomerániában ugyanúgy nagykoalíció kormányoz, mint Berlinben, csak éppen az SPD vezetésével, amely most is a legtöbb, 28 százaléknyi voksra esélyes. A legutóbbi, 2011-es voksoláson az AfD még nem vett részt. De az EU-adósságválság mellett a migrációs krízis is az elégedetlenek nagy táborát sodorta e párt felé – annak dacára, hogy az északkeleti országrészben található tartományban kevés menedékkérő él, sőt külföldi is alig. Ez ma az egyik legfontosabb politikai kérdés ott is. Az AfD megerősödésével párhuzamosan meggyengült a szélsőjobboldali Nemzeti Demokrata Párt, amely várhatóan ki is esik a tartományi kormányból.

 

Magyar Idők

Megosztom:

, ,
Back to Top ↑