Cadmus fordítás Cadmus
Közel-Kelet

2019. 07. 09.

Nagy Britannia a nagykövetségére kitűzött szivárványos zászlóval dühítette fel az algériaiakat

2019. 07. 09.

Nagy Britannia Algériában lévő nagykövetségének Facebook oldalán jelent meg először az a kép, melyen a szivárványos zászlót az Egyesült Királyság lobogója mellé vonták fel az Algírban lévő brit követség épületénél. Ez a lépés viszont jelentős mértékben feldühítette az algériai lakosságot. A helyi közvélemény több fórumon is felszólalt ez ellen és követelték a zászló eltávolítását.

A szivárványos zászló köztudottan a homoszexuális lobbi csoportok jelképe, és mivel az utóbbi hetekben tartották világszerte az ún. ,,Pride hónapot,, a brit kormány azzal fejezte ki az ügyük támogatását, hogy világszerte több diplomáciai képviseletén is felvonták a szivárványos lobogót.

Az többségi társadalom e féle irritálása azonban az európai országokban működik valamilyen szinten, ugyanis van ahol elfogadják és van ahol nem, azonban Európában egy ilyen egyértelműen provokatív lépés nem vált ki ellen reakciókat.

Algéria azonban az arab és iszlám országok közé tartozik, ahol az emberek egy tradicionális társadalmi modellben élnek, ahol a család intézménye szent és sérthetetlen. Ez a fajta provokatív magatartásforma azonban teljes mértékében ellenkezik a hagyományos értelemben vett családképpel. Az iszlám (ahogyan a többi világvallás is) pedig kifejezetten tiltja ezt a fajta elhajlást és magatartást.

Úgy látszik tehát, hogy a brit diplomácia vezetői nem teljesen felkészültek az Európán kívüli országok kultúrájából és már képtelenek értelmezni a tradicionális társadalmakban elfogadott normákat és értékeket. Csak azért, mert Európában a nyugati média próbálja ezt ráerőltetni a többségi társadalomra, nem biztos, hogy az észak-afrikai országokban, vagy más tradicionális értékeket követő társadalmakban elfogadásra találnak ezzel kapcsolatban.

Orientalista.hu – Al-Isfahani, Russia Today

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑