Cadmus fordítás Cadmus
Kultúra

2015. 10. 30.

Nagy-Britannia muzeológusokat küld az iraki örökségek védelmére

2015. 10. 30.

A brit kulturális, média és sportminisztérium szerdán bejelentette, hogy 3 millió font (4,5 millió amerikai dollár) költségvetésű tervet készítettek az Iszlám Állam destruktív erői által veszélyeztetett kulturális emlékhelyek védelmére.

A tervet 5 év alatt hajtja végre a British Múzeum, ahonnan szakértői csoportot küldenek Irakba, hogy felmérjék, dokumentálják és stabilizálják az érintett kulturális jelentőségű helyeket.

A szakértői csoport segít továbbá a helyieknek a rekonstrukciós és megőrzési munkák elindításában néhány kulturális lelet, illetve kulcsfontosságú régészeti feltárások helyén, például Ninivében, Nimrudban és Hatrában.

A British Múzeum közölte, hogy a program a múzeum és az iraki kollégák közötti több évre visszamenő együttműködésre épül.

Az első ötéves időszakban két olyan régész vesz részt a programban, akiknek jelentős tereptapasztalataik vannak a régióban. Ők ketten évente két alkalommal fognak 6 hónapos tréninget vezetni. A tréningekre öt-öt iraki szakértőt hívnak meg, akik három hónapot a British Múzeumban, hármat pedig Irakban töltenek.

Orientalista.hu

Megosztom:

, ,
Back to Top ↑