Cadmus fordítás Cadmus
Geopolitika

2017. 11. 05.

Nagy visszhangot váltott ki a libanoni kormányfő lemondása

2017. 11. 05.

Libanon túl gyenge ahhoz, hogy elviselje Szaad Haríri lemondását, és nem engedheti meg magának, hogy szembeszálljon Iránnal – jelentette ki szombaton a libanoni kormányfő lemondása után Valid Dzsumblatt korábbi libanoni drúz vezető.

Irán szerint a lemondás ürügyén Washington és Rijád feszültséget akar szítani a térségben, Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök pedig Irán ambícióira figyelmeztető vészjelzésként értelmezte Haríri lemondását.

Haríri – Szaúd-Arábia szövetségese – arra hivatkozva jelentette be szombaton a lemondását, hogy az életére törnek. Az al-Arabíja és al-Musztakbal arab tévécsatornákon közvetített beszédében Haríri kikelt Irán és libanoni szövetségese, a síita Hezbollah szervezet ellen. Lemondása révén ismét előtérbe került a síita Irán és a szunnita Szaúd-Arábia térségbeli rivalizálása – jegyezte meg a Reuters brit hírügynökség. „Aggódom a gazdaság és természetesen a politika miatt.

Nem engedhetjük meg magunknak, hogy Libanonból harcoljunk az irániak ellen” – mondta a brit hírügynökségnek a veterán libanoni politikus, aki a Hezbollahhal való kompromisszum híve, amíg létre nem jönnek a regionális szaúdi-iráni párbeszéd térségbeli feltételei.

„Libanonnak van elég problémája. Túl gyenge egy ilyen lemondáshoz, mert annak nagyon negatív hatása lesz” – mondta a gyakran „királycsinálóként” fellépő, legbefolyásosabb libanoni politikus, aki „érthetetlennek” nevezte Haríri döntését.

Ali Haszan Halíl libanoni pénzügyminiszter viszont úgy vélte, hogy a libanoni gazdaságot és a fontot nem veszélyezteti Haríri lemondása.

Michel Aun libanoni államfő közölte, várja Haríri visszatérését az országba, hogy személyesen tájékoztassa őt lemondásának okairól.

Haríri telefonon hívta fel Rijádból Aunt, hogy közölje vele a döntését, miután pénteken váratlanul a szaúdi fővárosba utazott – közölte az elnöki hivatal sajtóosztálya.

Szelím Dzsríszáti igazságügy-miniszter, a Hezbollah szövetségese kijelentette, hogy Haríri lemondását illetően

„gyanús az időzítés és a média, amelyet a beszédéhez felhasznált”.

Az al-Dzsadíd bejrúti televízió úgy tudja: Haríri szombati televíziós beszédét Rijádban vették fel, és onnan is sugározták.

A lemondásra külföldről elsőként Irán reagált, amely szerint a lépés célja a libanoni és közel-keleti helyzet kiélezése. A teheráni külügyminiszter tanácsadója, Hoszein Sejholiszlam szerint

a libanoni miniszterelnök Donald Trump amerikai elnök kormányzatának és Mohamed bin Szalmán szaúdi trónörökösnek a nyomására hozta meg döntését

– jelentette a MEHR iráni hírügynökség.

Sejholiszlam szerint a libanoni kormányfő lemondása Washington és Rijád válasza az Iszlám Állam terroristáinak szíriai vereségére. „Ez a Hezbollahhal való konfrontációt célzó szaúdi döntés” – mondta a diplomata. A síita szervezetnek két minisztere van a libanoni koalíciós kormányban, és Szíriában a kormányhadsereg oldalán harcol. Bahram Kászimi, az iráni külügyminisztérium szóvivője a tárca honlapján kiadott közleményben leszögezte: „Az, hogy a libanoni kormányfő megismételte a cionisták, a szaúdiak és az amerikaiak Irán elleni valószínűtlen és alaptalan vádjait, arra utal, hogy lemondása újabb forgatókönyv arra, hogy feszültséget szítsanak Libanonban és a térségben”.

Haríri lemondása és nyilatkozatai „a nemzetközi közösséghez intézett figyelmeztetés, hogy lépjen fel az iráni agresszió ellen” – hangsúlyozta Benjámin Netanjahu a hivatala által kiadott közlemény szerint. „Ez az agresszió nemcsak Izraelt, hanem az egész Közel-Keletet veszélyezteti” – jelentette ki az izraeli kormányfő.

Avigdor Liberman izraeli védelmi miniszter szerint Haríri csak megerősítette, amit Izrael hosszú ideje hangoztat. Az al-Arabíja televízió szombaton meg nem nevezett forrásra hivatkozva azt jelentette, hogy több nappal korábban merényletet terveztek Haríri meggyilkolására. A forrás szerint az összeesküvők Bejrútban hatástalanították a megfigyelő tornyok kameráit, ahol a miniszterelnök konvoja elhaladt.

Orientalista.hu – MTI

Megosztom:

, , , , , , , ,
Back to Top ↑