Cadmus fordítás Cadmus
Keresztények

2016. 06. 05.

Nagyobb védelmet követelnek a nigériai keresztények

2016. 06. 05.

A nigériai keresztények szervezete azzal a követeléssel fordult szombaton a hatóságokhoz, hogy tegyenek többet a többségében muzulmánok lakta északi országrészben a keresztények védelmében, miután két nappal korábban ismeretlenek megkéseltek egy nőt, mert állítólag meggyalázta Mohamed prófétát.

Két ismeretlen csütörtökön az északkeleti városban, Kanóban halálra késelt egy középkorú  keresztény nőt, mivel szerintük megsértette a prófétát. A nő állítólag olyan megjegyzést tett, hogy Mohamed próféta “nem volt fontos”.

A rendőrség őrizetbe is vette a két gyilkost. A Nigériai Keresztény Egyesület helyi szervezete ugyanakkor azt követelte a hatóságoktól, hogy a jövőben hozzanak nagyobb erőfeszítéseket a hasonló indíttatású bűncselekmények megelőzésére és a helyi keresztények védelmében, máskülönben elmélyülnek a vallásközi ellentétek. A rendőrség ottani parancsnoka ígéretet is tett a helyzet javítására.

Nigéria 170 millió lakósa csaknem fele-fele részben oszlik a déli országrészben többséget alkotó keresztényekre, illetve a főleg északon élő muzulmánokra. Összességében e két vallás hívei békében élnek egymással, de északon az utóbbi időben megszaporodtak a vallási indíttatású gyilkosságok. Különösen azóta, hogy a Boko Haram elnevezésű szervezet immár hét éve tartó terrorcselekményeiben mintegy húszezer ember vesztette életét. Kano lakosságát például folyamatosan rettegésben tartják az öngyilkos merénylők.

A Boko Haram ugyanis felesküdött az iraki és szíriai Iszlám Államra, és ugyanolyan berendezkedésű országot akar magának Nigériában. A szervezet célja a saría (iszlám törvénykezés) radikális értelmezésén alapuló állam létrehozása Nigéria északkeleti részén és a szomszédos területeken is, ezért a terrorcsoport már Kamerunra és Nigerre is kiterjesztette harcát.

Nem tudni, hogy a legutóbbi gyilkosság elkövetői a szervezet tagjai voltak-e, de a hatóságok szerint az említett viszonyok miatt könnyen fajulhatnak véres cselekményekké a mindennapi vallási ellentétek a lakosság körében.

Orientalista.hu – MTI

Megosztom:

, , ,
Back to Top ↑