Cadmus fordítás Cadmus
Irán

2021. 01. 05.

Nagyszabású dróngyakorlatba kezdett az iráni hadsereg

2021. 01. 05.

Nagyszabású dróngyakorlatba kezdett az iráni hadsereg kedden az ország északi részén található Szemnan tartományban – jelentette a Taszním félhivatalos iráni hírügynökség.

A tájékoztatás szerint a műveletekben több száz drón vesz részt.

Szejid Mahmúd Muszavi ellentengernagy azt mondta, a hadgyakorlat során a hadsereg szárazföldi, légi és tengeri egységeinek különböző drónrendszerei hajtanak végre meghatározott feladatokat valódi háborús körülményeket szimulálva.

A műveletek közt szerepel légi célpontok megsemmisítése levegő-levegő rakétákkal, földi célpontoké bombákkal és rakétákkal, valamint bevetik a széles körben alkalmazott kamikaze drónokat is.

Donald Trump amerikai elnök hivatali idejének végéhez közeledve fokozódott a feszültség Teherán és Washington között, miután az Egyesült Államok azt állította: információi vannak arról, hogy Irán meg akarja torolni az iráni Forradalmi Gárda al-Kudsz nevű elitegységét vezető Kászim Szulejmáni egy évvel ezelőtti halálát.

Szulejmánival tavaly január elején amerikai dróncsapás végzett a bagdadi repülőtér közelében, a halálának egyéves évfordulóján rendezett megemlékezésen pedig az iráni hadsereg több magas rangú tagja, egyebek közt a Szulejmáni helyére kinevezett Eszmail Gáni valóban bosszút emlegetett.

A két ország között folyamatos a feszültség azóta, hogy Washington 2018-ban felmondta az iszlám köztársasággal kötött atomalkut, és újra életbe léptette a felfüggesztett szankciókat. Teherán válaszul elállt a megállapodásban vállalt kötelezettségeitől, és újra urándúsításba kezdett.

Az Egyesült Államok november végén a Perzsa (Arab)- öbölbe küldte a Nimitz amerikai repülőgéphordozót, december 10-én pedig két B-52 amerikai bombázó repült át a térség felett egy, elsősorban Irán ellen irányuló erődemonstráció keretében.

MTI

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑