Cadmus fordítás Cadmus
  • Húszik válaszcsapásai a Vörös-tengeren

  • Szíriai konfliktus

  • Palesztin – izraeli konfliktus

  • Legolvasottabb híreink

  • Keresztényüldözés a Közel-Keleten

  • Afganisztáni háború

  • Tajvani konfliktus

  • Örmény-azeri konfliktus

  • Időjárás

Libanon

2017. 07. 27.

Nasrallah: Hamarosan megtisztítjuk a libanoni-szíriai határt a terroristáktól

2017. 07. 27.

A Hezbollah fegyveresei közel vannak az egykori nevén a Nuszra Frontként ismert terrorszervezet legyőzéséhez a libanoni-szíriai határon – jelentette ki szerdán Hassan Nasrallah, a libanoni síita szervezet vezetője.

„Nagyon nagy győzelem küszöbén állunk”

– mondta Nasrallah a libanoni televízióban.

A szélsőségesek gyakorlatilag elvesztették területeik jelentős részét a határon átnyúló, kietlen Dzsurud Arszal térségben – tette hozzá.

Az Irán támogatását élvező Hezbollah vezetője szerint szervezete kész átengedni a szélsőségesektől elfoglalt területeket, amennyiben a libanoni hadsereg ezt kérné.

A libanoni katonák nem vesznek részt a síita szervezet műveletében, hanem a szíriai határon fekvő Arszal városának védelmére rendezkedtek be.

A szíriai háborúban a Hezbollah jelentős támogatást nyújt a Szíriai Arab Hadseregnek, amellyel vállvetve péntek óta gyorsan előre tudott nyomulni a határ szíriai oldalán is a szunnita szélsőséges fegyveres csoportokkal szemben, megtisztítva a szélsőségesektől a szíriai Flita település környékét.

Nasrallah elmondta: kedden minden korábbinál komolyabb tárgyalások kezdődtek a libanoni tisztségviselők és az Nuszra Front képviselői között arról, hogy az iszlamisták visszavonulhassanak Szíria felkelők kezén lévő régióiba.

Megjegyezte azt is, hogy a szélsőségesek követelései „irreálisak”, ugyanakkor pedig egy esetleges alkuhoz a libanoni és a szíriai államnak, valamint a Hezbollahnak is hozzájárulását kell majd adnia.

Jelenleg két hadművelet folyik – az egyik libanoni oldalon, a másik Szíriában -, amelyekkel ki akarják űzni a korábbi nevén Nuszra Frontként ismert szélsőséges csoportot. Az offenzíva második fázisa várhatóan az Iszlám Állam terrorszervezet helyi hadműveleti bázisa ellen irányul majd.

A Nuszra Front korábban az al-Kaida szíriai ága volt, majd miután tavaly szakított a nemzetközi terrorhálózat vezetésével, felvette a Dzsabhat Fatah Al-Sham nevet, és jelenleg a Tahrir Al-Sham iszlamista fegyveres koalíció élén áll.

Orientalista.hu – MTI nyomán

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑