Cadmus fordítás Cadmus
Libanon

2015. 01. 19.

Nasrallah Hezbollah főtitkár: Assad elnök úr nélkül nincs politikai megoldása a szíriai válságnak

2015. 01. 19.

Bejrútból jelenti a SANA – A Hezbollah főtitkára Sayed Hassan Nasarallah kijelentette, hogy Bashar Al-Assad elnök úr nélkül nincs politikai megoldás a szíriai válságra, senki más csak Assad elnök úr tudja garantálni bármely politikai megoldás megvalósítását.

Az Al-Majadeen TV csatorna által készített kizárólagos interjú során szerdán Nasrallah főtitkár úr elmondta, hogy több szíriai célpont ellen megtörtént izraeli légi támadások súlyos visszaélésnek számítanak és “mi azt valljuk, hogy bármely támadás Szíria ellen az támadás az ellenállás egész tengelye ellen, nem csak Szíria ellen. (A Szíriai Arab Hadsereg megjegyzése: Az ellenállás tengelye Dél-Libanon, Szíria, Dél-Irak, Irán. Az ellenállás a világuralomra törő cionista-vahabita körök ellen, a globális pénzhatalmi világelit ellen, a palesztinok kisemmizése ellen, a neokolonialista nagyhatalmi játszmák ellen, az arab országokat káoszba taszító hatalmak ellen!) Az ellenállás képes a válaszcsapásra. Megtörténhet bármikor!”

Nasrallah főtitkár úr még kijelentette, hogy az Ellenállás kész Galilea és izraeli telepek elfoglalására, amelyek Galileán túl fekszenek, nyilvánosságra hozva, hogy a Hezbollah Fateh-110 rakétái, amik minimum 200 kilométeres hatótávolságúak, elérhetik Izrael egész területét. Elmondta, hogy a Hezbollah nem tart fenn kapcsolatot a megszállt Golán-fennsíkon lévő ellenállással, de kész segíteni az ottani népi ellenállókat.

Nasrallah megjegyezte, a hadszíntér az mutatja, hogy a Szíriai Arab Hadsereg ellenőrzi a szíriai területek legtöbbjét, közöttük a nagyobb városokat, miközben az ISIS terrorszervezet, az Al-Nuszra Front és az úgynevezett “Szabad Hadsereg” jelenléte olyan területekre korlátozódik, mint Damaszkusz tartomány vidéki körzetei, Daraa és Kunejtra tartományok déli része, az észak-nyugati sávok a török határ közelében és az észak-keleti sivatagos területek sávja az Euphrates-folyótól keletre.

Az a véleménye, hogy a szíriai válság politikai megoldása véget kell hogy vessen a harcoknak és oldja meg a egész krízist, ne csak a politikai ellenzék problémáit. Ezért ha lesz egy regionális és nemzetközi szintű döntés, hogy meg kell fékezni az ISIS és az Al-Nuszra Front terrorszervezeteket, beleértve mindenféle támogatás, védelem és segítség megszüntetését, amit eddig ezek a csoportok kaptak, akkor lenne egy lehetőség tárgyalásokra a politikai rendezésről és az országon belüli háború befehezéséről.

Nasrallah megjegyezte, hogy Szaúd-Arábia, ha akarja, fontos szerepet játszhat egy politikai megoldás elérésében a szíriai válság megoldására, azonban a fő akadályt a megoldás útjában Törökország képezi azzal, hogy folytatja az ISIS és az Al-Nuszra Front terrorszervezetek támogatását és segítését a határain keresztül, kiképző táborok létesítésével, olaj és fegyvercsempészet fenntartásával.

Azt mondta, hogy az USA vezette szövetség nem vehető komolyan az ISIS elleni harcban, az ellen a terrorszervezet ellen ami az USA , Törökország, és más nyugati hatalmak szponzorálásával növekedett és fejlődött azzal a céllal, hogy megdöntsék a szíriai és az iraki kormányzatokat.

Nasrallah elmondta, hogy az USA kormánya már nincs róla meggyőződve, hogy Assad elnök nélkül létezik politikai megoldás a szíriai válságra, de azok akik nem értenek egyet ezzel az előfeltétellel azok a közel-keleti szövetségesei úgy mint Törökország, Szaúd-Arábia, Katar. Semmi mással, mint az idő múlásával a nemzetközi közösség meg fogja érteni, hogy a szíriai háború megoldása nem lehetséges Al-Assad elnök úr nélkül és ha ő a helyén maradhat a megoldásra tett erőfeszítések eredményeként, akkor a nemzetközi közösség el fogja ezt fogadni.

Nasrallah főtitkár megjegyezte még, hogy egy a térségbeli országok közül bejelentette, hogy elfogad bármely megoldást ami lehetővé teszi a szíriai kormánynak, a Hadseregnek és a Baath Pártnak a hatalomban maradást, semmi más előfeltétele nincs csak Al-Assad elnök távozása; hozzátéve, hogy ilyen nyilatkozatok csak a depressziójukat és frusztrációjukat fejezi ki azoknak akik szembesültek a ténnyel, hogy képtelenek megváltoztatni a valóságot Szíriában és bármit rákényszeríteni annak kormányára háborúval.

Nasrallah kifejtette, a legutóbbi fejlemények azt mutatják, vannak lépések, amelyeket megtettek, hogy kijelöljék az utat egy politikai megoldás elérése érdekében mióta a nemzetközi tényezők nem hagyhatják magukra az iraki és a szíriai helyzetet, úgy ahogy ezt a korábbi néhány évben tették miután hibákat követtek el regionális terveik végrehajtásakor.

(Forrás: almasdarenews.com, Szíriai Arab Hírügynökség (SANA) sana.sy)

 orientalista.hu Szíriai Arab Hadsereg

Megosztom:

, , , , , , , , , , ,
Back to Top ↑