Ne hanyagolja el a szellőzők tisztíttatását

Ahol központi szellőző rendszer van, ott a hatékony működés mellett a higiéniára is figyelni kell.

Két kiemelt terület van, ahol jogszabály teszi kötelezővé a szellőző rendszer tisztítását: éttermekben és bizonyos méretű társasházakban.

Szellőző tisztítás A 14 méternél magasabban lévő legfelső használati szinttel rendelkező lakóépület központi szellőző rendszerét meghatározott időközönként tisztítani kell. A 2014-ben életbe lépett BM rendelet 2020. januári módosítása alapján ez az idő már nem 3, hanem 4 év. Mindenképpen érdemes szem előtt tartani azonban, hogy az emberek életvitelszerűen tartózkodnak a lakásokban, a szennyezett légcsatornák tehát fokozott veszélyt jelentenek az egészségükre nézve. A poros, koszos szellőzőben megtelepszenek a baktériumok, gombák, melyek belégzése hosszú távon légúti megbetegedésekhez, asztmához, allergiához vezethet. Ezért lehetőség szerint inkább gyakoribb legyen a tisztítás, mint 4 év.

A társasházi szellőző rendszer tisztítást a közös képviselő feladata intézni, elmaradás esetén bírságot is kaphat a társasház.

A másik olyan terület, ahol kötelező a légcsatorna tisztítás, a melegkonyhás vendéglátóhelyek, vagyis jellemzően az éttermek és kifőzdék. A gőzökkel távozó olajos, zsíros részecskék idővel lerakódnak a légcsatornában, nehezen eltávolítható és rendkívül tűzveszélyes szennyréteget alkotva a csövekben. A rendelet ezért kimondja, hogy a melegkonyhás vendéglátóhely szellőző, szagelszívó rendszerét évente tisztítani, és annak elvégzését írásban igazolni kell. Az ilyen légcsatornák speciális zsírtalanító, forgókefés mosást igényelnek.

A Klíma Duó csapatát bármilyen elszívó, szellőző rendszer tisztításával megbízhatja!

Cégünk elsősorban Hévíz és Keszthely vonzáskörzetében, de immár országszerte a rendelkezésére áll. Fő profilunk a klíma berendezések,hőszivattyús rendszerek, ipari légtechnika, szellőző rendszerek telepítése mellett azok karbantartása és tisztítása is. Nemzetközileg elismert, korszerű gépeink és kiemelkedő szaktudásunk révén bármilyen légcsatorna tisztítását vállaljuk.

Sharing is caring!


Back to Top ↑